Uusi normaali ajattelu on parempi kuin vanha normaali

b2ap3_thumbnail_WP_20160501_009_20160502-054320_1.jpg

Vanhassa normaalissa ajattelussa ihminen hakee omaa erillisyyttään, omaa tapaansa olla parempi kuin toiset ja omaa menestystään.

Vanhan normaalin ajattelun tulos

Se luo kilpailua kaikesta. Se tuo mukanaan ajatukset, että kaikille ei riitä, eikä itsekään aina riitä.  Syntyy puutteen ja riittämättömyyden maailma, jossa toisen vaurastuminen vie varallisuuden toiselta ja toisen onni on itseltä pois. Se tuo mukanaan eriarvoisuuden, jossa ihmiset jaetaan idiootteihin ja briljantteihin, kauniisiin ja rumiin, menestyneisiin ja luusereihin. Se tuo mukanaan myös riidat ja erimielisyydet, joissa puolustetaan omia, oikeita mielipiteitä, siis henkilökohtaisia totuuksia. Tämä synnyttää vertailua toisiin ihmisiin ja sen kautta usein itsensä ankaraa arvostelua. Näin on syntynyt kielteisen ajattelun tapa, joka tuntui normaalilta.

Kielteinen ajattelu vie energiaa luovuudelta

Tällä ajattelulla energia kuluu toisten tai itsemme syyttämiseen omasta tilanteestamme. Samainen ajattelu synnyttää riittämättömyyden tai säälin tunteita itseä kohtaan. Aivot miettivät ja suu tuottaa uhripuhetta. Tämä puhe ja asenne ei muuta tilannetta koskaan paremmaksi, koska ihminen kokee, että asiat ovat muiden syytä, ei niille voi mitään itse. Ihmiset tuntuvat tarkoittavan meille pahaa teoillaan ja puheillaan. jolloin meidän on keskityttävä puolustautumiseen ja selviytymiseen. Energiaa ei jää uuden luomiseen. Energiaa ei myöskään jää hyvien ihmissuhteiden luomiseen, puhumattakaan, että voisi olla hyvässä suhteessa itsensä kanssa.

Uutta normaalia ajattelua

Emme ole saaria, vaan meillä on yhteys toisiin ihmisiin. Yhteys toisiin on rikkaus. Toiset ihmiset auttavat meitä kasvamaan omalla tiellämme. Kun tuemme toisiamme yhteisen tavoitteen ja hyvän saavuttamisessa, kaikki hyötyvät. Meidän ei tarvitse olla parempia kuin toiset vaan yhdenvertaisia muiden kanssa. Meillä ei ole tarvetta riidellä omasta edustamme, koska minun etuni on myös sinun etusi. Jos sinä teet työsi eri tavalla kuin minä, siitä ei ole mitään haittaa.  Jos sinä yleensäkin toimit eri tavalla kuin minä, voisinko hyväksyä sen? Siitä on meille molemmille hyötyä. Jos sinä osaat jonkin asian paremmin kuin minä, se ei ole pois minulta.

Tämä ajattelu edellyttää sitä, että on täysin sovussa itsensä kanssa ja tuntee hyviä tuntemuksia itsestään ja omasta toiminnastaan, hyväksyy ja arvostaa sekä rakastaa itseään. Kun itseään ei tarvitse arvostella, on helppoa hyväksyä muutkin.

Yhteys muihin ihmisiin on korkeimpia tarpeitamme

Tarvitsemme yhteyttä ja rakkautta toisiin ihmisiin. Yhteys toisiin on korkeimpia henkisiä tarpeitamme jo Maslowin tarvehierarkian mukaan. Kukaan ei selviä elämässä ilman toisia ihmisiä.

Yhteys voi syntyä joskus ilman sanojakin. Kehitysvammainen ja puherajoitteinen poikani Eero, sai aikanaan yhteyden kehitysvammaiseen ystäväänsä Olliin, joka osaa puhua hyvin. He ymmärtävät toisiaan paremmin kuin itse vanhempana kykenen Eeroa ymmärtämään. Epäselvä puhe ei mitenkään rajoita tätä yhteyttä.

Yhteys toiseen ei millään tavalla ole riippuvainen siitä, millainen toinen ihminen on. Ihmisyys riittää. Olemme samanarvoisia riippumatta siitä, missä olemme syntyneet, millainen on sukumme tai sukupuolemme tai tarinamme. Meillä kaikilla on rajatonta potentiaalia, jota rajoittaa vain oma rajoittunut ajattelumallimme.

Eerolla ja Ollilla on jokainen päivä supersankaripäivä. He arvostavat varauksetta toisiaan ja itseään ja ovat parhaat ystävät keskenään. Aitoudellaan pojat ovat opettaneet minulle uutta normaalia ajattelua.

Miten synnyttää uutta normaalia ajattelua?

Kaiken lähtökohtana on löytää omat kielteiset energiaa vievät ajattelumallit. Kun ne tunnistaa, voi alkaa opetella ajattelemaan uudella tavalla.

Omia ajattelumallejaan voi tunnistaa siitä, miltä itsestä tuntuu. On hyvä verrata normaalia oloaan tunnistettavaan hyvään oloon. Tunnenko hyvää oloa vain satunnaisesti vai voisiko se olla sitä normaalia olotilaa? Huonoonkin oloon tottuu, jos se on päivittäistä.

Itse olen löytänyt yllättäviä ajatusmalleja omasta mielestäni. Ne ovat olleet vanhojen kokemusten aikaansaamia automaatioita. Kun oman mallin olen tunnistanut, olen todennut, etten halua enää niin ajatella. Sen jälkeen on uuden ajatusmallin synnytys- ja kasvatusprojekti edessä. Kun sen on saanut tehtyä, on olo muuttunut päivittäin paremmaksi.

Suosittelen kokeilemaan!

Näitä asioita käsitellään myös Uskalla Innostua -valmennusillassa 10.5.2016.

Joulurauhaa ilman stressitavoitteita
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment