Viisi vinkkiä vuoteen 2018

Vuoden alku on lupausten aikaa. Silloin valkaistaan nenää ja pyritään muuttamaan elämäntapoja muutenkin paremmiksi. Useimmiten hetken päästä kuitenkin olemme löytäneet itsemme jälleen vanhoissa tavoissa. Mikään ei muuttunutkaan lopullisesti.

Jos tarkoituksesi on olla tyytyväisempi itseesi loppuelämäsi ajan, tarvitset ainakin nämä viisi juttua.

 1. Ole armollinen itsellesi

Usein ruoskimme itseämme eteenpäin, rankaisemme huonoista valinnoista ja haukumme epäonnistumisistamme. Lapsestakin kasvaisi vihainen ihminen ja kapinallinen noissa kasvuolosuhteissa. Opettele siis puhumaan itsellesi kannustavasti, kiitä itseäsi, ole ymmärtäväinen ja rakastavainen. Elämästäsi tulee huomattavasti miellyttävämpää ja todennäköisesti onnistut useammin.

 1. Käytä viisi sekunttiasi viisaasti

Kun teet muutoksia omaan toimintaasi, aivosi automaattisesti alkavat selitellä, miksi muutos ei juuri nyt kannata. Ellet tee päätöstä viiden sekunnin sisällä impulssista, voit unohtaa koko muutoksen, koska olet jo selittänyt sen turhaksi. Kun saat impulssin toimia toisin, tee se heti.

 1. Katso, mihin olet menossa

Kun tiedät, minne suuntaat, tiedät myös, ellet ole sillä tiellä. Ajattele omaa suuntaasi niin, että mietit, millaiset asiat tuntuvat sinusta todella hyvältä. Tunne sitten tuota tunnetta usein. Se ohjaa sinun toimintaasi ja huomaat pysyväsi oikeassa suunnassa.

 1. Tutki, mikä on ärsytyksesi takana?

Kun sinua oikein ärsyttää, tutki, mistä se johtuu. Helppo vastaus on siinä, että toinen teki jotain, joka sai sinut ärsyyntymään. Ja noin tuo ärsytys varmasti syttyikin, mutta miksi. Miksi juuri se asia sai sinut ärsyyntymään? Todennäköisesti olet tyytymätön jossain tuohon asiaan liittyvässä omaan toimintaasi. Hyvä kun ärsyynnyit, opit itsestäsi samalla lisää. Tarvitsetko muutosta jossain kohtaa? Jos, niin ryhdy toimiin, lempeästi ja välittömästi.

 1. Vaihda rutiinejasi

Elämänlaatumme syntyy päivittäisistä pienistä valinnoistamme, joilla olemme rakentaneet itsellemme rutiineja. Mitkä sinun rutiinisi ovat? Vievätkö ne sinua siihen suuntaan, minne haluat olla menossa. Rutiinin muuttaminen tapahtuu harjoittelemalla uusi rutiini, josta tulee rutiini tarpeeksi harjoittelemalla. Kyse on siis toistosta. Ensin täytyy vain muistaa toimia toisin ja ajan kanssa toiminta automatisoituu.

Varsinkin silloin, jos elämä on koetellut ja antanut mutkaista sekä mäkistä kyytiä, on omien tapojen muuttaminen voimia vievää. Silloin, kun on muutenkin ollut rankkaa, ei enää tarvitse ruoskaa muutosten tekemiseen.

ONNEA UUDENLAISEEN TYYDYTTÄVÄÄN ELÄMÄÄSI!

Älä tee lupauksia rikottavaksi. Ole sen sijaan lempeä itsellesi, tutki suuntaasi ja vaikuta pieniin elämän valintoihisi. Elämässäsi on kyse Sinun hyvinvoinnistasi ja tyytyväisyydestäsi.

Entä jos tänä vuonna ihan oikeasti lähtisit kohti parempaa ja tyydyttävämpää tulevaisuuttasi?

Varsinkaan silloin, jos elämä on jo koetellut kovasti, yksin ei tarvitse osata kulkea. Apua ja tukea muutosten tekemiseen vaikeiden elämäntilanteiden jälkeen löydät helposti ja edullisesti verkkokurssilta: Jatka matkaasi ehjänä eteenpäin. Oikeasti tyydyttävämpi elämä voi olla vain yhden päätöksen takana.

Tästä pääset tutkimaan, mitä saat verkkokurssilta.

Onnea vuoteesi 2018!

Continue reading
2333 Hits
0 Comments

Joulurauhaa ilman stressitavoitteita

Joulurauhaa ilman stressitavoitteita

Odotus ja mielikuva joulusta: Istumme kynttilän valossa ja kuuntelemme joululauluja. Pimeyden keskelle valoa tuovat valkoiset lumihiutaleet, jotka hiljalleen tippuvat lumiseen maahan. Saatamme yhtyä laulamaan lempi joululauluamme ennen ihanan ruokailun aloittamista. Kaikki istuvat rauhassa pöydässä nauttien herkuista pitkään. Ruokailun jälkeen avataan lahjat, jotka kaikki ovat toivottuja ja pitkällä harkinnalla hankittuja. Mikä rauha ja tyyneys täyttävät koko talon. Ja sitten tanssitaan iloisesti kuusen ympärillä.

Realismia: Kukaan ei ehdi hakea musiikkia soittopeleistä, koska lapset pelaavat niillä, eikä radiota enää soiteta. Vettä sataa mustaan maahan. Ruuat hankittiin, varaa ei ollut herkkuihin. Mennään valmiilla laatikoilla, joista kukaan ei pidä. Viiniä riittää, vanhemmat rentoutuvat riitelemään. On kiire avaamaan lahjat, pettymyksiä täynnä. Ovatko kuitit tallessa, pitää vaihtaa joulun jälkeen, jolloin sama lahja on puolet halvempi ja harmittaa. Ei halattu kertaakaan, ei laulettu lauluakaan.

Vääränlaiset odotukset aiheuttavat meille stressiä. Tavoittelemme jotain, mihin emme voi itse 100% vaikuttaa ja kun se ei toteudu,pettymys ja turhautuminen ovat pinnassa. Taas yksi odotuksia ja pettymyksiä täynnä oleva joulu joutuu muistoihin. Miten nuo pettymykset voisi estää? Tässä viisi vinkkiä viettää parempi joulu:

 1. Stressi ja paha mieli on tarttuvaa, mutta yhtä lailla myös hyvä mieli. Tee päätös itsesi kanssa, että koitat mahdollisimman hyvin, vaikka vain viisi minuuttia kerrallaan, kokea sisäistä rauhaa ja iloa stressin,suorittamisen ja ulkoisten odotusten sijaan. Sinun rauhasi ja ilosi tarttuvat muihinkin!

 1. Kokoonnutaan perheen kesken (tai kenen kanssa joulua onkaan suunniteltu vietettävän) viimeistään pari päivää ennen jouluaattoa. Kysytään kaksi kysymystä, joihin jokainen vastaa iästä huolimatta.

   1. Mikä sinulle on merkittävintä joulun vietossa?

   2. Miten sinä tuet perhettä siinä, että tämä asia toteutuu?

 1. Suunnitellaan jouluateria yhdessä ja jaetaan jokaiselle vastuu jostain osa-alueesta. Ei ole pakko olla ruokia, joista kukaan ei pidä. Tehdään yhteinen sopimus myös niistä asioista, mitä aattona ei toivota kenenkään tekevän.

 1. Jokainen lupaa olla odottamatta toisen käytöksestä, sanomisista ja toiminnasta mitään. Ainut odotus saa olla itselle: Mitä minä voin tehdä tämän joulun eteen, jotta siitä saadaan paras mahdollinen?

 1. Kun jokin asia hermostuttaa tai pettymys nousee mieleen, sano: kiitos tästä joulusta. Ymmärsin itseäni taas enemmän.

Jos kuitenkin pelottaa, että joulun jälkeen pettymys kalvaa mieltä, parisuhteen ongelmat pukkaavat pintaan, vuorovaikutus tökkii, kumppani toimii mielestäni väärällä tavalla, eikä rakkautta ole ilmassa, parisuhde ilmeisesti kaipaa joulun toimintaa laajempia toimenpiteitä.

Silloin on aika sukeltaa omien uskomusten tutkimiseen, omien mallien löytämiseen ja omien juurien kaivamiseen. Sieltä löytyy aarteita omien odotusten, halujen ja toiveiden ymmärtämiseen ja toiminnan muuttamiseen parisuhdetta palveleviin malleihin. On paljon tehtävissä, jotta ainakin seuraava joulu olisi parempi. Tietoa, harjoituksia, ymmärrystä ja työkaluja löytyy verkkokurssilta Parisuhteen ongelmista rakkauden ratkaisuihin. Hanki se vaikka lahjaksi itsellesi, kumppanillesi tai yhteiseksi kurssiksi matkalle parempaan parisuhteeseen ja odotusten mukaisiin jouluihin.

Joululukemiseksi suosittelemme Alexander Loydin Rakkauden periaate -kirjaa, jonka avulla löydät itsellesi oikeanlaiset stressittömät tavoitteet ja opit kulkemaan rakkauden viitoittamaa tietä.


Miia Huitti ja Leena Koivu

Continue reading
3488 Hits
0 Comments

Uusi normaali ajattelu on parempi kuin vanha normaali

b2ap3_thumbnail_WP_20160501_009_20160502-054320_1.jpg

Vanhassa normaalissa ajattelussa ihminen hakee omaa erillisyyttään, omaa tapaansa olla parempi kuin toiset ja omaa menestystään.

Vanhan normaalin ajattelun tulos

Se luo kilpailua kaikesta. Se tuo mukanaan ajatukset, että kaikille ei riitä, eikä itsekään aina riitä.  Syntyy puutteen ja riittämättömyyden maailma, jossa toisen vaurastuminen vie varallisuuden toiselta ja toisen onni on itseltä pois. Se tuo mukanaan eriarvoisuuden, jossa ihmiset jaetaan idiootteihin ja briljantteihin, kauniisiin ja rumiin, menestyneisiin ja luusereihin. Se tuo mukanaan myös riidat ja erimielisyydet, joissa puolustetaan omia, oikeita mielipiteitä, siis henkilökohtaisia totuuksia. Tämä synnyttää vertailua toisiin ihmisiin ja sen kautta usein itsensä ankaraa arvostelua. Näin on syntynyt kielteisen ajattelun tapa, joka tuntui normaalilta.

Kielteinen ajattelu vie energiaa luovuudelta

Tällä ajattelulla energia kuluu toisten tai itsemme syyttämiseen omasta tilanteestamme. Samainen ajattelu synnyttää riittämättömyyden tai säälin tunteita itseä kohtaan. Aivot miettivät ja suu tuottaa uhripuhetta. Tämä puhe ja asenne ei muuta tilannetta koskaan paremmaksi, koska ihminen kokee, että asiat ovat muiden syytä, ei niille voi mitään itse. Ihmiset tuntuvat tarkoittavan meille pahaa teoillaan ja puheillaan. jolloin meidän on keskityttävä puolustautumiseen ja selviytymiseen. Energiaa ei jää uuden luomiseen. Energiaa ei myöskään jää hyvien ihmissuhteiden luomiseen, puhumattakaan, että voisi olla hyvässä suhteessa itsensä kanssa.

Uutta normaalia ajattelua

Emme ole saaria, vaan meillä on yhteys toisiin ihmisiin. Yhteys toisiin on rikkaus. Toiset ihmiset auttavat meitä kasvamaan omalla tiellämme. Kun tuemme toisiamme yhteisen tavoitteen ja hyvän saavuttamisessa, kaikki hyötyvät. Meidän ei tarvitse olla parempia kuin toiset vaan yhdenvertaisia muiden kanssa. Meillä ei ole tarvetta riidellä omasta edustamme, koska minun etuni on myös sinun etusi. Jos sinä teet työsi eri tavalla kuin minä, siitä ei ole mitään haittaa.  Jos sinä yleensäkin toimit eri tavalla kuin minä, voisinko hyväksyä sen? Siitä on meille molemmille hyötyä. Jos sinä osaat jonkin asian paremmin kuin minä, se ei ole pois minulta.

Tämä ajattelu edellyttää sitä, että on täysin sovussa itsensä kanssa ja tuntee hyviä tuntemuksia itsestään ja omasta toiminnastaan, hyväksyy ja arvostaa sekä rakastaa itseään. Kun itseään ei tarvitse arvostella, on helppoa hyväksyä muutkin.

Yhteys muihin ihmisiin on korkeimpia tarpeitamme

Tarvitsemme yhteyttä ja rakkautta toisiin ihmisiin. Yhteys toisiin on korkeimpia henkisiä tarpeitamme jo Maslowin tarvehierarkian mukaan. Kukaan ei selviä elämässä ilman toisia ihmisiä.

Yhteys voi syntyä joskus ilman sanojakin. Kehitysvammainen ja puherajoitteinen poikani Eero, sai aikanaan yhteyden kehitysvammaiseen ystäväänsä Olliin, joka osaa puhua hyvin. He ymmärtävät toisiaan paremmin kuin itse vanhempana kykenen Eeroa ymmärtämään. Epäselvä puhe ei mitenkään rajoita tätä yhteyttä.

Yhteys toiseen ei millään tavalla ole riippuvainen siitä, millainen toinen ihminen on. Ihmisyys riittää. Olemme samanarvoisia riippumatta siitä, missä olemme syntyneet, millainen on sukumme tai sukupuolemme tai tarinamme. Meillä kaikilla on rajatonta potentiaalia, jota rajoittaa vain oma rajoittunut ajattelumallimme.

Eerolla ja Ollilla on jokainen päivä supersankaripäivä. He arvostavat varauksetta toisiaan ja itseään ja ovat parhaat ystävät keskenään. Aitoudellaan pojat ovat opettaneet minulle uutta normaalia ajattelua.

Miten synnyttää uutta normaalia ajattelua?

Kaiken lähtökohtana on löytää omat kielteiset energiaa vievät ajattelumallit. Kun ne tunnistaa, voi alkaa opetella ajattelemaan uudella tavalla.

Omia ajattelumallejaan voi tunnistaa siitä, miltä itsestä tuntuu. On hyvä verrata normaalia oloaan tunnistettavaan hyvään oloon. Tunnenko hyvää oloa vain satunnaisesti vai voisiko se olla sitä normaalia olotilaa? Huonoonkin oloon tottuu, jos se on päivittäistä.

Itse olen löytänyt yllättäviä ajatusmalleja omasta mielestäni. Ne ovat olleet vanhojen kokemusten aikaansaamia automaatioita. Kun oman mallin olen tunnistanut, olen todennut, etten halua enää niin ajatella. Sen jälkeen on uuden ajatusmallin synnytys- ja kasvatusprojekti edessä. Kun sen on saanut tehtyä, on olo muuttunut päivittäin paremmaksi.

Suosittelen kokeilemaan!

Näitä asioita käsitellään myös Uskalla Innostua -valmennusillassa 10.5.2016.

Continue reading
4141 Hits
0 Comments