Blogi

EasyBlog

This is some blog description about this site

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Team Blogs
  Team Blogs Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Login Login form
Recent blog posts

Posted by on in Ihmissuhteet
Joulurauhaa ilman stressitavoitteita

Odotus ja mielikuva joulusta: Istumme kynttilän valossa ja kuuntelemme joululauluja. Pimeyden keskelle valoa tuovat valkoiset lumihiutaleet, jotka hiljalleen tippuvat lumiseen maahan. Saatamme yhtyä laulamaan lempi joululauluamme ennen ihanan ruokailun aloittamista. Kaikki istuvat rauhassa pöydässä nauttien herkuista pitkään. Ruokailun jälkeen avataan lahjat, jotka kaikki ovat toivottuja ja pitkällä harkinnalla hankittuja. Mikä rauha ja tyyneys täyttävät koko talon. Ja sitten tanssitaan iloisesti kuusen ympärillä.

Realismia: Kukaan ei ehdi hakea musiikkia soittopeleistä, koska lapset pelaavat niillä, eikä radiota enää soiteta. Vettä sataa mustaan maahan. Ruuat hankittiin, varaa ei ollut herkkuihin. Mennään valmiilla laatikoilla, joista kukaan ei pidä. Viiniä riittää, vanhemmat rentoutuvat riitelemään. On kiire avaamaan lahjat, pettymyksiä täynnä. Ovatko kuitit tallessa, pitää vaihtaa joulun jälkeen, jolloin sama lahja on puolet halvempi ja harmittaa. Ei halattu kertaakaan, ei laulettu lauluakaan.

Vääränlaiset odotukset aiheuttavat meille stressiä. Tavoittelemme jotain, mihin emme voi itse 100% vaikuttaa ja kun se ei toteudu,pettymys ja turhautuminen ovat pinnassa. Taas yksi odotuksia ja pettymyksiä täynnä oleva joulu joutuu muistoihin. Miten nuo pettymykset voisi estää? Tässä viisi vinkkiä viettää parempi joulu:

 1. Stressi ja paha mieli on tarttuvaa, mutta yhtä lailla myös hyvä mieli. Tee päätös itsesi kanssa, että koitat mahdollisimman hyvin, vaikka vain viisi minuuttia kerrallaan, kokea sisäistä rauhaa ja iloa stressin,suorittamisen ja ulkoisten odotusten sijaan. Sinun rauhasi ja ilosi tarttuvat muihinkin!

 1. Kokoonnutaan perheen kesken (tai kenen kanssa joulua onkaan suunniteltu vietettävän) viimeistään pari päivää ennen jouluaattoa. Kysytään kaksi kysymystä, joihin jokainen vastaa iästä huolimatta.

   1. Mikä sinulle on merkittävintä joulun vietossa?

   2. Miten sinä tuet perhettä siinä, että tämä asia toteutuu?

 1. Suunnitellaan jouluateria yhdessä ja jaetaan jokaiselle vastuu jostain osa-alueesta. Ei ole pakko olla ruokia, joista kukaan ei pidä. Tehdään yhteinen sopimus myös niistä asioista, mitä aattona ei toivota kenenkään tekevän.

 1. Jokainen lupaa olla odottamatta toisen käytöksestä, sanomisista ja toiminnasta mitään. Ainut odotus saa olla itselle: Mitä minä voin tehdä tämän joulun eteen, jotta siitä saadaan paras mahdollinen?

 1. Kun jokin asia hermostuttaa tai pettymys nousee mieleen, sano: kiitos tästä joulusta. Ymmärsin itseäni taas enemmän.

Jos kuitenkin pelottaa, että joulun jälkeen pettymys kalvaa mieltä, parisuhteen ongelmat pukkaavat pintaan, vuorovaikutus tökkii, kumppani toimii mielestäni väärällä tavalla, eikä rakkautta ole ilmassa, parisuhde ilmeisesti kaipaa joulun toimintaa laajempia toimenpiteitä.

Silloin on aika sukeltaa omien uskomusten tutkimiseen, omien mallien löytämiseen ja omien juurien kaivamiseen. Sieltä löytyy aarteita omien odotusten, halujen ja toiveiden ymmärtämiseen ja toiminnan muuttamiseen parisuhdetta palveleviin malleihin. On paljon tehtävissä, jotta ainakin seuraava joulu olisi parempi. Tietoa, harjoituksia, ymmärrystä ja työkaluja löytyy verkkokurssilta Tutkimusmatka parisuhteen takkuihin – Erotako vai ei. Hanki se jo nyt lahjaksi itsellesi, kumppanillesi tai yhteiseksi kurssiksi matkalle parempaan parisuhteeseen ja odotusten mukaisiin jouluihin. Kurssi alkaa uuden vuoden alussa 7.1.2017.

Joululukemiseksi suosittelemme Alexander Loydin Rakkauden periaate -kirjaa, jonka avulla löydät itsellesi oikeanlaiset stressittömät tavoitteet ja opit kulkemaan rakkauden viitoittamaa tietä.


Miia Huitti ja Leena Koivu

 

 

Hits: 605
0

Posted by on in Yleiset

b2ap3_thumbnail_WP_20160501_009_20160502-054320_1.jpg

Vanhassa normaalissa ajattelussa ihminen hakee omaa erillisyyttään, omaa tapaansa olla parempi kuin toiset ja omaa menestystään.

Vanhan normaalin ajattelun tulos

Se luo kilpailua kaikesta. Se tuo mukanaan ajatukset, että kaikille ei riitä, eikä itsekään aina riitä.  Syntyy puutteen ja riittämättömyyden maailma, jossa toisen vaurastuminen vie varallisuuden toiselta ja toisen onni on itseltä pois. Se tuo mukanaan eriarvoisuuden, jossa ihmiset jaetaan idiootteihin ja briljantteihin, kauniisiin ja rumiin, menestyneisiin ja luusereihin. Se tuo mukanaan myös riidat ja erimielisyydet, joissa puolustetaan omia, oikeita mielipiteitä, siis henkilökohtaisia totuuksia. Tämä synnyttää vertailua toisiin ihmisiin ja sen kautta usein itsensä ankaraa arvostelua. Näin on syntynyt kielteisen ajattelun tapa, joka tuntui normaalilta.

Kielteinen ajattelu vie energiaa luovuudelta

Tällä ajattelulla energia kuluu toisten tai itsemme syyttämiseen omasta tilanteestamme. Samainen ajattelu synnyttää riittämättömyyden tai säälin tunteita itseä kohtaan. Aivot miettivät ja suu tuottaa uhripuhetta. Tämä puhe ja asenne ei muuta tilannetta koskaan paremmaksi, koska ihminen kokee, että asiat ovat muiden syytä, ei niille voi mitään itse. Ihmiset tuntuvat tarkoittavan meille pahaa teoillaan ja puheillaan. jolloin meidän on keskityttävä puolustautumiseen ja selviytymiseen. Energiaa ei jää uuden luomiseen. Energiaa ei myöskään jää hyvien ihmissuhteiden luomiseen, puhumattakaan, että voisi olla hyvässä suhteessa itsensä kanssa.

Uutta normaalia ajattelua

Emme ole saaria, vaan meillä on yhteys toisiin ihmisiin. Yhteys toisiin on rikkaus. Toiset ihmiset auttavat meitä kasvamaan omalla tiellämme. Kun tuemme toisiamme yhteisen tavoitteen ja hyvän saavuttamisessa, kaikki hyötyvät. Meidän ei tarvitse olla parempia kuin toiset vaan yhdenvertaisia muiden kanssa. Meillä ei ole tarvetta riidellä omasta edustamme, koska minun etuni on myös sinun etusi. Jos sinä teet työsi eri tavalla kuin minä, siitä ei ole mitään haittaa.  Jos sinä yleensäkin toimit eri tavalla kuin minä, voisinko hyväksyä sen? Siitä on meille molemmille hyötyä. Jos sinä osaat jonkin asian paremmin kuin minä, se ei ole pois minulta.

Tämä ajattelu edellyttää sitä, että on täysin sovussa itsensä kanssa ja tuntee hyviä tuntemuksia itsestään ja omasta toiminnastaan, hyväksyy ja arvostaa sekä rakastaa itseään. Kun itseään ei tarvitse arvostella, on helppoa hyväksyä muutkin.

Yhteys muihin ihmisiin on korkeimpia tarpeitamme

Tarvitsemme yhteyttä ja rakkautta toisiin ihmisiin. Yhteys toisiin on korkeimpia henkisiä tarpeitamme jo Maslowin tarvehierarkian mukaan. Kukaan ei selviä elämässä ilman toisia ihmisiä.

Yhteys voi syntyä joskus ilman sanojakin. Kehitysvammainen ja puherajoitteinen poikani Eero, sai aikanaan yhteyden kehitysvammaiseen ystäväänsä Olliin, joka osaa puhua hyvin. He ymmärtävät toisiaan paremmin kuin itse vanhempana kykenen Eeroa ymmärtämään. Epäselvä puhe ei mitenkään rajoita tätä yhteyttä.

Yhteys toiseen ei millään tavalla ole riippuvainen siitä, millainen toinen ihminen on. Ihmisyys riittää. Olemme samanarvoisia riippumatta siitä, missä olemme syntyneet, millainen on sukumme tai sukupuolemme tai tarinamme. Meillä kaikilla on rajatonta potentiaalia, jota rajoittaa vain oma rajoittunut ajattelumallimme.

Eerolla ja Ollilla on jokainen päivä supersankaripäivä. He arvostavat varauksetta toisiaan ja itseään ja ovat parhaat ystävät keskenään. Aitoudellaan pojat ovat opettaneet minulle uutta normaalia ajattelua.

Miten synnyttää uutta normaalia ajattelua?

Kaiken lähtökohtana on löytää omat kielteiset energiaa vievät ajattelumallit. Kun ne tunnistaa, voi alkaa opetella ajattelemaan uudella tavalla.

Omia ajattelumallejaan voi tunnistaa siitä, miltä itsestä tuntuu. On hyvä verrata normaalia oloaan tunnistettavaan hyvään oloon. Tunnenko hyvää oloa vain satunnaisesti vai voisiko se olla sitä normaalia olotilaa? Huonoonkin oloon tottuu, jos se on päivittäistä.

Itse olen löytänyt yllättäviä ajatusmalleja omasta mielestäni. Ne ovat olleet vanhojen kokemusten aikaansaamia automaatioita. Kun oman mallin olen tunnistanut, olen todennut, etten halua enää niin ajatella. Sen jälkeen on uuden ajatusmallin synnytys- ja kasvatusprojekti edessä. Kun sen on saanut tehtyä, on olo muuttunut päivittäin paremmaksi.

Suosittelen kokeilemaan!

Näitä asioita käsitellään myös Uskalla Innostua -valmennusillassa 10.5.2016.

Hits: 1224
0

Posted by on in Ihmissuhteet

 

Olin ystäväni kanssa kävelyllä ja höpötimme tapamme mukaan kaikesta taivaan ja maan välillä. Meillä oli mukava fiilis ja paransimme maailmaa sekä omaa elämäämme.

Sitten törmäsimme aiheeseen, joka sai minut tarttumaan kynään, joka tietenkin nykyaikana tarkoittaa: näpelöimään tietokoneen kirjainnäppäimiä.

Ystäväni kertoi, että hän on alkanut töissä tekemään virheitä. Hän kertoi siitä noloudesta ja häpeästä, minkä virheen tekeminen tuottaa. Hän kertoi siitä, miltä hänestä tuntuu, kun työkaveri nostaa hänen virheensä esille, jotta kaikki näkisivät ne ja ihmettelisivät tuota kauheutta. Häntä jopa pelottaa mennä työpaikalle, koska hän kokee itsensä huonoksi, jaksaminen alkaa olla koetuksella, eikä hän halua olla enää samassa työvuorossa tuon arvostelijan kanssa.

Kuuntelin järkyttyneenä noita tunteita ja seurauksia, mitä virheen tekeminen voi saada aikaan.

Mikä virhe on?

Mistä tietää, että on tehnyt virheen? Tarkoittaako se vain, että on toiminut eri tavalla, kuin on ohjeistettu tai kun on suunnitellut? Onko ohje tai suunnitelma aina oikeassa? Mikä on lopputulos virheen tekemisen jälkeen? Mitä virheen seurauksena on päässyt tapahtumaan?

Mikä ero oikeastaan on virheellä ja vahingolla? Eihän virheitäkään kukaan tee tarkoituksella. Onko ero oikeastaan se häpeän määrä, jonka toiminta synnyttää?

Häpeä

Yleensä virheet voidaan korjata. Harvoin mitään korjaamatonta on tapahtunut.

Virheen tekeminen kolauttaa egon täydellisyyskuvaa. Häpeä syntyy siitä, mitä muut ajattelevat epätäydellisestä toiminnastani. Ehkä itse sätin itseäni. Ammattiylpeys voi saada säröjä.

Jos voit ohittaa virheen samalla tavalla kuin vahingon: oho, hups, anteeksi, ei ollut tarkoitus, jää virhe luokitelluksi vahingoksi. Silloin se ei jää kalvamaan omiinkaan muistoihin.

Oma epätäydellisyys

Kun hyväksyy sen, ettei voi toimia aina täydellisesti, ei virheitäkään tarvitse hävetä. Ei sen arvostelijankaan, jonka mielikuva itsestä ilmeisesti tarvitsee kohotusta. Sen hän tekee toisen virheen kustannuksella. Kunpa kaikki voisimme hyväksyä oman epätäydellisyytemme, kun kumminkin kaikki olemme sitä.

Pahimmillaan virheiden pelko lamaannuttaa toiminnan tai ainakin jäykistää sitä.

Sitä paitsi monet keksinnöt ovat syntyneet virheistä. Eläköön virheet, eläköön mokat! Niistä voi syntyä jotain ennen näkemätöntä. Ainakin ne täsmentävät sitä, mitä haluaa ilmentämällä sitä, mitä ei halua.

 

Hits: 2058
0

Posted by on in Ihmissuhteet

 


”Kenen syy tämä oli” on usein ensimmäinen ajatus, joka nousee mieleen, kun jokin asia on mennyt poskelleen. Epäonnistuminen tuntuu siedettävältä silloin kun koemme, että olosuhteet ovat olleet meitä vastaan tai muut ihmiset ovat toimineet väärin.

Mitä epäonnistuminen on?

Kun onnistuu, tuntuu hienolta. Silloin tuntee itsensä hyväksi ja taitavaksi ihmiseksi. Kun epäonnistuu, tuntee itsensä huonoksi ja taitamattomaksi. Jos ajattelee, että epäonnistuminen on sitä, että ei osaa, eikä tulevaisuudessakaan osaa, ei todellakaan halua epäonnistua. Jos taas ajattelee epäonnistumisen olevan matka onnellisempaan elämään, ei epäonnistuminen tunnukaan enää niin pahalta. Epäonnistuminen antaa tarkemman ymmärryksen siitä, millaisen parisuhteen haluaa ja tarvitsee. Se antaa tietoa siitä, miten minun on muututtava, että parisuhteesta tulee sellainen, joka täyttää unelmani.

Miten vastuunkantaminen liittyy epäonnistumiseen?

Kaikki haluavat tuntea itsensä arvokkaiksi. Luulemme, että arvostus lakkaa, jos toimintamme ei näytä ulospäin menestyksekkäältä. Silloin on houkuttelevaa heittää vastuu omasta toiminnasta muiden vastuulle.

Silti arvostamme eniten ihmisiä, jotka sanovat: Otan toiminnastani täyden vastuun. Tämähän sanotaan yleensä silloin, kun epäonnistutaan. Täydellinen vastuunkantaminen vaatii rohkeutta myöntää oman toimintansa virheet. Niistä saa aina parhaan opin tulevaisuuden toimintaa varten. Jos työntää syyn muiden niskoille, voi väistää oman muutoksen tarpeen ja jatkaa turvallisella, toimimattomalla tiellä, jossa virheet ovat muiden syitä.

Kun muuttaa ajatustaan niin, että epäonnistuminen on matka onnistumiseen, voi sen myöntää helpommin. Muita tapoja ajatella siten, että voi kantaa vastuunsa epäonnistumisesta: Epäonnistuminen on etappi, jossa saa lisää tietoa ja ymmärrystä siitä, mikä toimii. Epäonnistuminen kasvattaa rohkeutta ja toimintakykyä. Epäonnistuminen voi tulla kohdalle vain niille, jotka menevät elämässään eteenpäin. Epäonnistuminen avaa uusia mahdollisuuksia. Olen epäonnistunut, nyt tiedän, mitä haluan ja kuka olen.

Vastuunkantaminen on helppoa, kun valitsee ajatuksensa niin, että epäonnistuminen tuntuu hyvältä.

Häpeä vai ylpeys?

Epäonnistuminen voi tuottaa häpeän tai ylpeyden tunnetta. Epäonnistumiset ovat osa elämää, kasvua ja kokemuksia. Niistä on syytä olla ylpeä. Epäonnistuminen on ylpeyden aihe, kun siitä ottaa sadan prosentin vastuun. Vastuunotto ei ole ollenkaan vaikeaa, ellei ajattele, että se on vaikeaa.

Meidän on luontaista mennä kohti omaa hyvinvointia. Ainut, mikä sen estää, on oma ajattelumme.

Onko oma epäonnistuminen täysin ainutlaatuista?

On erittäin todennäköistä, että joku toinen on epäonnistunut jo samalla tavalla kuin itsekin. Silloin on helpottavaa kuulla hänen kokemuksensa asiasta ja todeta, että itsestä tuntuu samalta. Epäonnistuminen luo siis olemassa olollaan yhteyksiä ihmisten välille. Yhteys ihmisten välillä on aina jotain suurempaa ja jokaisen ihmisen toivomaa. Jos ei tunnusta epäonnistumistaan, vaan kätkee sen vain sydämeensä ja kärsii häpeästään yksin, ei pääse kokemaan sitä tunnetta, kun yhdessä jaetaan suuria kokemuksia.

Kenen syy, jos parisuhde katkeaa?

Parisuhteen katkeaminen koetaan usein suurena epäonnistumisena. Jokainen parisuhde on kuitenkin kasvattava ja ero suuri oppimiskokemus. Mitä nopeammin jättää syytökset ja kantaa vastuun asioista, jotka johtivat parisuhteen katkeamiseen, sitä nopeammin erosta selviytyy.

Vastuu löytyy nopeammin kun käsittelee omaa eroaan joko erilaisissa ryhmissä tai yksilövalmennuksessa. Ks.  www.erokriisi.fi

 

 

 

Hits: 2287
0

Posted by on in Ihmissuhteet

Kun kaksi ihmistä ryhtyy parisuhteeseen, luo yhteys heidän välillään jotain sellaista, joka muuttaa ihmiset yhdeksi kokonaisuudeksi, pariksi. Se voi parhaimmillaan olla jotain enemmän kuin kaksi ihmistä erillisenä. Kun rakastaa toista ihmistä, hänet sisällyttää silloin itseensä. Ei enää puhuta minusta, puhutaan meistä.

Jos ei tapa niin se todellakin hajottaa

Kun tämä yhteys katkeaa ja parisuhde rikkoutuu ja loppuu, tuntuu kuin kehostakin revittäisiin irti jotain siihen kuuluvaa. Silloin tuntuu, että menettää jotain itsestään ja tuntee sekä henkistä että fyysistä kipua. Kipu tuntuu eniten rinnassa, koska usein tuntuu kuin sydän särkyisi. Kipu tuntuu, vaikka olisi ollut halukas lopettamaan suhteen ja tehnyt siihen aloitteen. Tuntuu kuin jokin osa itsestä kuolisi.

Ihmiseen jää jonkinlainen toisen ihmisen mentävä aukko, jonka pitää parantua, ennen kuin voi jatkaa eheytyneenä eteenpäin. Silloin tuntee itsensä haavoittuneeksi ja loukkaantuneeksi. Viha syttyy, koska haavoittuvuutta on vaikea sietää. Vihalla on tärkeä tehtävä erossa, se auttaa irtaantumaan siitä, mitä ei enää ole. Se vie eheytymistä eteenpäin.

Kokonaiseksi jälleen

Ihmisen täytyy kasvaa jälleen kokonaiseksi ja aukon, joka syntyi, on kurouduttava umpeen. Omaa paranemistaan voi edistää. Alla siihen eheytymisohjeita.

Jos olet vielä shokkivaiheessa, auttaa kun elät vain tätä hetkeä ja seuraavaa viittä minuuttia. Älä vielä katso tulevaisuuteen vaan mieti, mikä antaisi helpotusta seuraavan tunnin aikana.

Nyt on aika tulla kokonaiseksi, päästä suhteeseen itsensä kanssa. Nyt ei ole oikea aika aloittaa uutta suhdetta toiseen ihmiseen. Ero on parantava matka itseen. Kun sen matkan malttaa käydä rauhassa läpi, on todennäköistä päätyä entistä parempaan ihmissuhteeseen, jos sellaisen haluaa, koska tietää tarkemmin, mitä suhteelta haluaa. Parasta kuitenkin, mitä tässä saa, on hyvä suhde itsensä kanssa.

Nyt on aika tutkia, kuka olen, mitä haluan ja mitä tarvitsen, millaisia muutoksia haluan tehdä elämääni. Jos ennen parisuhdetta nautit jonkin asian tekemisestä, jonka parisuhteessa olet jättänyt taaksesi, kokeile sitä uudelleen. Voit löytää takaisin itseäsi.

Elämään uusia asioita

Muuta elämääsi niin, että se tuntuu uudelta. Voit vaikka muuttaa kalusteiden järjestystä, ellet muuta kotia. On tavallista, että fyysinen olemus muuttuu eron myötä. Kiloja tulee lisää tai ne häipyvät, hiukset kammataan uudella lailla ja uudet vaatteet tuntuvat hyviltä. Nämä kaikki ovat hyviä muutoksia ja auttavat uudenlaisen elämän rakentamisessa. Tavarat, jotka muistuttavat kipeästi parisuhteesta on hyvä heittää pois, tai ainakin viedä kellariin piiloon, etteivät ne ole silmien alla koko ajan muistuttamassa pettymyksestä.

Neljä kysymystä korjaamaan rajoittavia uskomuksia

Jos sinusta tuntuu, että eron jälkeen et voi enää koskaan löytää ketään kumppaniksi tai että et voi luottaa enää koskaan keneenkään, kysy itseltäsi neljä kysymystä (Katie Byron):

 1. Onko se totta?

 2. Onko aina ja absoluuttisesti totta?

 3. Miten reagoit kun ajattelet noin?

 4. Mitä olisit ilman tuota ajatusta?

Kirjaa vastaukset ylös. Saatat päästä sinua jarruttavista uusista uskomuksista, joita parisuhteen katkeaminen sinussa aiheutti.

Tärkeää tietää, miksi

Jotta et törmäisi samoihin asioihin uudelleen mahdollisessa uudessa parisuhteessa, kysy itseltäsi, mikä oli sinun osuutesi eroon. Mitkä ovat sinun toimintamallisi, miten sinä haet rakkautta, millaista sinua on rakastaa? Voitko löytää omasta toiminnasta jotain muutettavaa, sellaista, joka parantaa sinun elämäsi laatua? Selvitä itsellesi, miksi ero tuli. Vaikka syyn selvittämien tuntuisi tuskalliselta, siitä on iso hyöty.

Mitä sait?

Mitä hyvää mennyt parisuhde on tuonut sinulle? Miten se on muuttanut sinua ja mitkä asiat ovat nyt paremmin kuin ennen? Tiedätkö ainakin nyt paremmin, mitä haluat?

Miten vahvuutesi vievät sinua eteenpäin?

Pidä huolta itsestäsi ja tutki hyviä puoliasi. Missä olet hyvä ja mikä sinussa on hyvää? Rakasta itseäsi ja hemmottele itseäsi. Juuri nyt olet sen tarpeessa. Ero rapauttaa itsetuntoa ja minä huutaa huomiota. Itsesyytökset eivät vie ketään eteenpäin. Millaiset vahvuudet sinulla on ja miten ne vievät sinua elämässä eteenpäin? Pidä huolta kehostasi, rentoudu, hengitä, meditoi. Tee jotain sellaista, joka tuntuu sinusta hyvältä.

Ihmiset ympärilläsi auttavat

Ympäröi itsesi hyvillä ihmissuhteilla. Vertaistuki on tässä tilanteessa korvaamatonta. Tekee hyvää tuntea, ettei ole yksin maailmassa, vaan on yhteydessä muihin ihmisiin.

Mitä haluat vielä kokea? Miltä elämäsi näyttää vuoden päästä? Mitä kaikkea sellaista, mitä haluat tapahtuvaksi, on mahdollista tapahtua ja mitä on jo tapahtunut?

Suru on kunniavieras

Anna surullesi aikaa ja sure täysillä. Suru vie eteenpäin. Kun sinussa jotain on kuollut, se vaatii surun läpikäymistä. Surussa ei ole mitään hävettävää.

Jos tunnet tarvitsevasi apua, sitä on tarjolla. Rohkea ei ole se, joka ei pelkää, vaan se joka toimii pelosta huolimatta.

Kun kaiken tämän jälkeen saavutat vapauden, joka on mielen vapautta, autonomiaa, olet tielläsi paljon pidemmällä kuin ennen parisuhteesi päättymistäsi.

 

Hits: 2750
0

Posted by on in Yleiset

 

Sopua vai epäsopua?

Oletko ollut työssä sellaisessa työyhteisössä, jossa ihmiset riitelevät, kiusaavat toisiaan tai eivät kommunikoi ollenkaan? Tai oletko ollut itse osallisena työpaikan konflikteissa? Onko työpaikallasi joku, jota et voi sietää, ymmärtää tai jonka seurassa tunnet olosi kiusaantuneeksi?

On harvinaista ellei työyhteisössä törmää joskus näihin tilanteisiin. On inhimillistä, että ihmisillä on erilaisia näkökulmia ja joskus on todella vaikeaa ymmärtää omasta täysin poikkeavaa näkemystä asioista. Nämä näkökulmaerot kärjistyvät konflikteiksi joissain tilanteissa.

Uudenlainen riidan välittäjä

Aloitin työyhteisösovittelijan opinnot Helsingin Psykoterapiainstituutissa. Vaikka olen opiskellut sekä NLP:tä että Coachingia pitkälle, löysi työyhteisösovittelu heti ensimmäisen päivän jälkeen paikkansa siellä, minne muilla työkaluilla ei helposti yllä.

Kuinka usein ja helposti ihmisten välinen vuorovaikutus rikkoutuukaan ja mitä kaikkea siitä seuraa. Seuraukset loukkaavat osapuolia ja vaikka vuorovaikutusta ja niiden taitoja parannettaisiin, ei noita seurauksia voisi ymmärtää ilman, että niihin suoraan käydään kiinni. Ratkaisukeskeisessä työyhteisösovittelussa on juuri oikea suuntaus ja sopivat työkalut, joilla päästään tutkimaan ihmisten välisiä konflikteja ja löytämään ihmisistä tarvittavat voimavarat ja toimenpiteet asian parantamiseksi ja ratkaisemiseksi.

Konfliktin syntyyn vaikuttavat molemmat osapuolet ja yhdessä löydetään myös ratkaisu sen selvittämiseksi, tehdään sopimus, jonka avulla mennään eteenpäin ja varmasti vältetään vastaavat tilanteet.

Mihin huomio kiinnittyy

Työyhteisöön vapautuu jälleen tekemisen energiaa, töissä on kaikilla mukavampaa ja stressitasot laskevat. Kaikki tämä tapahtuu hyvinkin lyhyessä ajassa.

Kun ongelmat uskalletaan ottaa puheeksi ja osataan pyytää apua ammattilaiselta, saadaan kuoliaaksi vaietut asiat esille ja uuteen parempaan järjestykseen.

Konflikti auttaa työyhteisöä konfliktia edeltänyttä parempaan tilanteeseen. Kaikki tuntevat itsensä rohkeaksi ja ovat helpottuneita tilanteesta, joka on hoidettu.  Asian piilotteluun ei tarvitse enää käyttää energiaa, vaan sillä energiamäärällä tehdään jatkossa töitä.

Ratkaisu löytyy kun on rohkeutta nähdä ongelma

Toivottavasti yritykset löytävät tämän ja uskaltavat ottaa käyttöön. Kun on rohkeutta myöntää, että työyhteisössä on ongelma, on mahdollista löytää ratkaisu. Monet koulut ovat jo uskaltaneet hyvin tuloksin käyttää sovittelua. On seurannut parempi työrauha ja paremmat ihmissuhteet. Haittaa siitä ei ole koskaan ollut, ei tutkimuksen eikä kokemuksen mukaan.

Eläköön työvoimaannuttava ratkaisukeskeinen työyhteisösovittelu!

 

Hits: 2307
0

Posted by on in Yleiset

 

Oletko hiljalleen palamassa loppuun ymmärtämättä, mistä on kysymys? Onko ajattelutavoistasi ja toiminnastasi tullut ajan kanssa niin itsestäänselvyys, ettet osaa kyseenalaistaa niitä? Olo on jatkuvasti ahdistunut, kiireinen, kyyninen ja väsynyt? Mutta syyksi selität vain sitä, että työ on kiireistä, rutiinia, pitkäveteistä, johto hoitaa hommansa huonosti ja työkaverit ovat vastenmielisiä.

 

Mihin voi vaikuttaa?

 

Loppuun palamiseen vaikuttavat huonot työprosessit, huonohenkinen työyhteisö ja osaamaton johto. Ne ovat kuitenkin asioita, joihin vaikuttaminen vie aikaa ja on joskus jopa mahdotonta. Ainut, johon katseen voi kääntää, jos haluaa voida paremmin, on oma itse.

 

Mistä voisi tunnistaa loppuun palamisen oireita?

 

Miten voisi tietää, että on ryhdyttävä toimenpiteisiin, ettei roihu polta jaksamista tuhkaksi. Ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin uudelleen rakentaminen.

 

Herbert Freudenberger on jo 30 sitten esittänyt 10 kysymystä, joihin vastaamalla uupunut voi löytää ydinongelmansa. Kysymykset ovat tässä uudelleen muotoiltuna. Ne toimivat vielä hyvin ajattelun herättäjänä.

 

 1. Onko sinulla onnistumisen pakko toiminnassasi?

 2. Kyllästytkö helposti ja tarvitsetko toiminnassasi rajua suoritukseen liittyvää kiihotustilaa?

 3. Onko jokin asia elämässäsi muuttunut suhteettoman tärkeäksi, pakkomielteeksi?

 4. Koetko aitoa läheisyydentunnetta läheisiäsi kohtaan?

 5. Osaatko rentoutua?

 6. Oletko ehdoton hinnalla millä hyvänsä vai pystytkö joustamaan?

 7. Onko epäonnistuminen sinulle asia, joka tuntuu hajottava sinut kokonaan?

 8. Oletko jatkuvasti huolissasi siitä, mitä ihmiset sinusta ajattelevat?

 9. Osaatko nauraa itsellesi?

 10. Onko sinulla tavoitteita elämässäsi, tiedätkö mitä haluat?


Mitä ajattelun takaa löytyy?

 

Tarkoituksena ei ole vain vastata kyllä/ei, vaan pohtia samalla, millaisia ajatuksia vastauksen taustalla on. Jokin syy sille on, että sinusta tuntuu juuri siltä kuin tuntuu. Muiden päinvastaisilla argumenteilla ei juurikaan ole vaikutusta toimintaasi, koska sinusta kuitenkin tuntuu juuri siltä ja se ohjaa toimintaasi.  Ajattelutapojen muuttaminen vaatii usein omien uskomusten käsittelyä ja uusien ajattelutapojen harjoittelua.  

 

Oman uskomuksen juurille pääsee, kun kyseenalaistaa omaa ajatteluaan kysymällä: miksi ?

 

Esimerkiksi: Miksi on pakko onnistua? Mitä mielesi siihen vastaa? Jatka kyselyä itseltäsi niin pitkään, ettei vastauksia enää löydy. Olet päässyt kiinni uskomukseesi. Se saattaisi olla vaikka: en arvosta itseäni. Kun sellaisen on löytänyt, on löytänyt jotain todella arvokasta, jotain sellaista, jota pääsee tutkimaan ja hoivaamaan. Sen jälkeen pääsee muuttamaan asenteitaan sillä tavalla, että toipuminen loppuun palamisen oireista voi alkaa.

 

Toinen näkökulma

 

Joskus myös asian katsominen toisesta näkökulmasta auttaa näkemään oman kaventuneen ajattelutavan. Toisenlaiset näkökulmat noihin kymmeneen kysymykseen voisivat olla seuraavia:

 

 1. Vain yli-ihmiset onnistuvat aina. Virheiden tekeminen ohjaa meitä ja toimii palautteena, joka on hyvä hyödyntää jatkossa. Jokainen tekee aina parhaansa sillä hetkellä olevan ymmärryksen tasolla. Jälkiviisas sättiminen ei auta ketään.

 2. On ihanaa olla innostunut ja mennä kohti tavoitteitaan intohimolla. Työssä joutuu kuitenkin tekemään myös rutiininomaisia asioita, joihin ei jaksa aina innostua. Sekin on ok.

 3. Joskus omista toimintavoista tulee niin vankkoja tapoja, ettei hoksaa, että asian voi tehdä toisinkin. Toisin tekeminen antaa aivoille lisähaasteita ja piristystä sekä lisää luovuutta. Samalla voi löytyä tehokkuutta, ymmärryksen kasvua, uusia ihmissuhteita tai muuta mukavaa. Tavat luovat turvallisuutta, mutta joskus liika turvallisuus tuntuu vankilalta.

 4. Ihmissuhteet ovat eniten mielihyvää antavaa. Joskus niitä alkaa pelkäämään, kun on haavoittunut ja ajattelee ihmisten haluavan tahallaan haavoittaa. Kaikki ovat kuitenkin aina eniten huolissaan itsestään ja omasta haavoittumattomuudestaan. Kun uskaltaa olla avoin ja joskus haavoittuvakin, pääsee ihmissuhteissaan syvemmälle. Voimme jopa avata haavaamme, silloin toiset pääsevät auttamaan sen hoivaamisessa. Mitään pahaa ei pääse tapahtumaan.

 5. Rentoutuminen antaa aina lisäpuhtia työntekoon. Olet parempi työssäsi, kun annat itsellesi tilaisuuden rentoutumiseen. Jos et osaa, opettele. Kaikkia uusia asioita pitää harjoitella ennen kuin niissä tulee hyväksi.

 6. Oikeassa oleminen viimeiseen asti ei kannata, koska elämässä harvoin on kiveen piirrettyä viivaa sille, mikä on oikein ja mikä on väärin. Useimmiten nämä ovat vain mielipiteitä. Ja mitä sitten, jos sinun mielipiteesi ei ole ”voittaja”? Se ei sinun arvoasi vähennä yhtään. Se lisää, että pystyt joustamaan tarvittaessa. Kuka arvostaa jääräpäätä?

 7. Tässä voi viitata ensimmäiseen kohtaan. Epäonnistuminen vie elämässä eteenpäin ja ohjaa oikealle tielle. Joskus näin saa parempia oivalluksia jopa enemmän kuin onnistuessaan.

 8. Jokainen on niin huolissaan omasta itsestään, ettei ehdi ajattelemaan sinusta yhtään mitään. Ja entä jos ehtisikin, mitä sitten?

 9. Nauru vapauttaa meissä hyvänolon hormoneja. Nauru tekee hyvää, silloinkin kun nauraa itselleen. Kannattaako ketään ottaa niin vakavasti, ettei joskus tulisi tilannetta, jolloin käyttäytyy sosiaalisten standardien mukaan hassusti. Aina ei ole skarppina ja silloin voi nauraa höpsötyksilleen. Se lisää rentoutta ja silloin on täysin sinut itsensä kanssa, eikä joudu yrittämään peittää pikku virheitään.

 10. Tavoitteet ohjaavat toimintaasi. Ne ovat elämässä kompassina. Silloin kun tietää, minne on menossa, tietää mitä tietä kulkea.

 

Teemme joskus itsestämme, työstämme ja omasta onnistumisestamme niin vakavaa, että uuvumme matkalle. Kun uupuneessa mielentilassa jokin asia alkaa ärsyttämään, se voi olla hyvä heräte. Ehkä mielesi haluaa herättää sinut uupumuksen tieltä takaisin ilon tielle.

 

 

 

Hits: 5812
0

Posted by on in Yleiset

Pysyvät jäljet


Usein sanotaan, että jokin asia jättää meihin pysyvät jäljet. Mitä silloin tarkoitetaan?
Kehon vaurioituminen voi olla pysyvää, arvet jäävät. Mutta jos puhutaan mielestä, se on joustava kuin peltikuoressa oleva muovailuvaha. Jos uskot, ettei peltikuorta saa rikki, ei muovailuvahaankaan pääse kiinni. Peltikuoren rikkomiseen on työkalut olemassa, ja muovailuvahalla voi tehdä, mitä haluaa.


Uskomus, rajoittaako vai viekö eteenpäin?


Elämän varrella syntyneitä pysyviä jälkiä ovat uskomukset, joita olemme saaneet kokemuksistamme. Me alamme uskoa jonkin asian olevan totta ja haemme sille todisteita omasta elämästä. Etsivä kyllä löytää ja uskomme vahvistuu sen mukaisesti. Näin syntyy pysyvä jälki tapahtumasta. Jälki, joka on vain ajatuksen synnyttämä uskomus, joka on matkannut alitajuntaan ohjaamaan toimintaa sieltä käsin.
Silloin kun näin saatu uskomus on meitä eteenpäin vievä, koko prosessi on upea. Mutta silloin, kun opimme itseämme rajoittavan uskomuksen, kavennamme omaa elämää ymmärtämättä sitä.  Meillä on jokin syy uskoa, ettemme voi tehdä tiettyjä asioita. Ihan samalla tavalla elefanttilapset kasvatetaan uskomaan, että kun niillä on naru jalassa, ne eivät voi kulkea vapaasti.


Elefantin uskomus


Pienenä elefantin voimat eivät riitä katkaisemaan narua, jolla se on sidottu jalastaan paaluun kiinni. Aikansa se kokeilee ja riuhtoo, mutta ymmärtää lopulta, ettei se onnistu. Vaikka voimat kasvavat, se ei enää yritä uudelleen. Siksi aikuinenkin elefantti pysyy mitättömän näköisen narun avulla paalussa kiinni, koskaan karkaamatta.


Uskomusten muuttaminen


Ensimmäinen edellytys uskomusten muuttamiseen on, että uskoo niiden olevan muutettavissa. Jos ajattelee, että omat totuudet tulevat sisältä, eivätkä ne ole muutettavissa, ei ole paljon tehtävissä.
Parhaimmat tulokset saadaan aikaan, kun tietoisesti käydään kiinni löydettyihin uskomuksiin ja murennetaan ne työskentelemällä niiden kanssa. NLP:n avulla uskomuksia voidaan muuttaa tietoisesti. Lyhyesti prosessi voi olla seuraava:
1. Tunnista rajoittava uskomus
2. Tutki sitä ja kyseenalaista se. Katso sitä ulkoapäin. Uskomus ei ole oikea tai väärä, se on sinua eteenpäin vievä tai rajoittava.
3. Tunnista tunne, joka on kiinni uskomuksessasi. Se on se hyöty, jonka saat uskomalla uskomukseesi. Voit saada esimerkiksi huomiota tai voit välttää tekemästä muutoksia toimintaasi. Irrota tunne.
4. Olet löytänyt todisteita uskomuksellesi, hae nyt todisteita päinvastoin olevalle asialle
5. Harjoittele uusi uskomus, johon voit tällä hetkellä uskoa. Sen on oltava sellainen, joka on lähellä haluttua uutta uskomusta.


Mikä on totta?


Maailmassa aika harva asia on kiveen kirjoitettu ja aina totta. Tiede edistyy koko ajan ja todeksi tutkitut asiat muuttuvat uusien tutkimusten myötä. Totta sinussa on nimi, ikä, sukupuoli. Jotka nekin kaikki ovat muutettavissa.

Hits: 2140
0

Posted by on in Ihmissuhteet

Miten ihmisen kuuluu elää?


Saduissa kukaan prinsessa tai prinssi ei elä yksinään onnellisena elämänsä loppuun saakka. Kukaan ei pitäisi sitä tarinan onnellisena loppuna. Suurimpia pelkoja ihmisillä parisuhde-eroissakin on: Mitä jos jään iäksi yksin ja kuolen yksin onnettomana? Yksin elämistä pidetään silloin symbolina onnettomalle elämälle. Näin on usein silloinkin, kun parisuhteessa eläminen on ollut helvettiä. Eron jälkeen yleisin kysymys eronneelle onkin: Mitä rakkauselämälle kuuluu, onko uutta paria löytynyt?
Biologia vaatii meitä pariutumaan, joten on luonnollista lisääntymisiässä hakea kumppania. Vaatiiko biologia tekemään sen silloinkin, kun voimme kuvitella kumppaniksi vain samaa sukupuolta olevia ihmisiä tai olemme ylittäneet lisääntymisiän?
Lisääntymistarpeen lisäksi ihannoimme parisuhdetta siksi, että rakastuminen ja rakkaus tuntuvat niin hyvälle. Se leviää mieleen ja kehoon ja saa meidät näkemään kaiken ympärillä olevankin kauniina, ihanana ja rakastettavana. Rakastumisen tunne on meidän alkuperäinen tunteemme, jota voisimme tuntea koko maailmaa, kaikkia ihmisiä ja elämistä kohtaan aina, ellemme oppisi rajoittamaan tätä tunnetta elämän kokemusten kautta.


Mikä on suhde ja kehen?


Sanotaan, että kohtaamamme ihmiset ovat peilejä itsellemme. Parisuhde tai –suhteet ovat itseämme kasvattavia ja toisessa näemme sen, mitä itse tavoittelemme, ihannoimme tai haluamme välttää. Jos ihannoimme, haluamme mennä sellaista kohti tai jos haluamme välttää, menemme pois siitä.
Onko parisuhteissakin siis kyse vain itsestämme ja omasta laajentumisen tarpeestamme? Usein kun ihminen kertoo löytäneensä itsensä, sillä hetkellä oleva parisuhde on katkeamassa tai katkennut.  Ovatko parisuhteet siis olemassa vain, jotta oppisimme tuntemaan itsemme? Sitä varten, että saisimme parhaan mahdollisen suhteen itseemme?


Pariton vai parillinen


Elämän suurimpia perustarpeita ovat kasvu ja laajentuminen. Joku tekee sen parisuhteen tai -suhteiden kautta, joku tekee sen yksin hakemalla parasta suhdetta itseensä. Kaikilla on siis sama tavoite, mutta eri keinot käytössä sinne pääsemiseen.
Unohtakaamme siis satujen lopetukset ja niiden opetukset ja annetaan ihmisten kasvaa yksin tai kaksin. Voisimmekin eronneelle esittää kysymyksen: Joko sinä olet löytänyt itsesi? Sen sijaan, että oletamme kaikkien etsivän uutta paria. Kun ihminen on täysin sinut itsensä kanssa ja rakastaa itseään, loistaa hänestä sama ihana rakkauden ilmapiiri kuin rakastuneesta parista.
Kun löydämme itsemme, tuntuu siltä, että voisimme katsoa peiliin itseämme ja hyväksyä täysin sen, mitä siellä näkyy. Suhde on niin hyvä itseen, ettei tunne tarvitsevansa ketään täydentämään itseään tunteakseen olevansa kokonainen. Silloin voi elää täysin tyytyväisenä parittomana. Tosin tavallista on myös, että juuri silloin löytyy elämän paras parisuhde. Yhtä hyvä kumminpäin vaan!

 

Hits: 1730
0

Posted by on in Yleiset

 

Ostin ihan vääränlaisen mikrofonin itselleni. Harmitti, mutta onneksi myyjä sanoi, että sen voi palauttaa 30 päivän sisällä ostamisesta. Niinpä päätin palauttaa sen.

 

Ajoin Tammistoon ja menin kaupassa kassalle kertomaan, etten ollut tyytyväinen ostokseeni. Kassa kertoi tylysti, että tavaraa ei palauteta kassalle, vaan palautuspisteeseen, joka oli kerrassaan eri ulko-ovesta. Harmitti. Tuntui, että minua juoksutetaan, koska halusin palauttaa tavaraa ja kauppa halusi tehdä sen mahdollisimman vaivalloiseksi. Loukkaannuin.

 

Niinpä astuin palautuspisteeseen. Ahaa, täällä on vuoronumerot. Otin kiukkuisena numeron palautuksiin. Numeroja oli myös noutoihin ja huoltoon. Mutta ei tässä mitään, sain jo seuraavan numeron palautuksiin.

 

Asiakkaita oli palvelemassa vain yksi ihminen, joka ei painanut seuraavaksi palautusten numerosarjaa. Hän hoiti hitaasti työtään ja viivytteli aina hakiessaan jotain. Eikä hän todellakaan painanut palautusten numerosarjaa. Harmitti.

 

Istuin odottamaan muiden palvelua odottavien joukkoon. Joukkoon, joka oli hiljainen ja ilmeisesti harmistunut sekin. Päivä pilalla ja aika menee hukkaan tässä istuessa!

 

Silloin muistin ohjeet, joita opetan. Kokemus syntyy kahdeksankymmentä prosenttisesti omien korviemme välissä. Tunteet leviävät ja ikävä energia sen mukana. Jos tunnen hyvää tunnetta, ihmisetkin tuntuvat mukavilta. Voin vaikuttaa ympäristööni ja omiin kokemuksiini muuttamalla omaa ajatusta ja tunnettani.

 

Samalla työntekijäjoukko palasi tiskin taakse, ilmeisesti lounaalta ja palvelemassa olikin yhden sijasta kolme, joista yksi heti painoi palautusten nappia.

 

Asiakaspalvelija oli aurinkoinen ja puhui tosi ystävällisesti. Asia hoitui nopeasti. Rahaliikenteen takia minun piti palata kassalle. Kassalla ei ollut jonoa ja pääsin heti asioimaan. Kassa oli mitä ystävällisin hymyineen päivineen. Homma hoitui nopeasti, olin päässyt eroon turhasta kapineesta ja saanut rahat takaisin.

 

Olin todella tyytyväinen liikkeestä lähdettyäni. Kaiken lisäksi päätin, että tästä lähtien toimin automaattisesti sillä tavalla kuin itsekin opetan toisia toimimaan. Elämä maistuu paremmalta, vaikka tekeminen ei aina niin erikoista olisikaan.

 

Hits: 2597
0
Photo shared by on in Yleiset

 

Näin poikani työn ääressä

 

 

Wau, miten hienoa katsoa, kun poikani keittää minulle kahvilassa kahvia. Hän näyttää ihan oikealta baristalta ja työ sujuu innokkaasti ja tehokkaasti. Eleissä on lennokkuutta ja tekijä näyttää ylpeältä.

 

Mitä työniloa tuossa toiminnassa onkaan! Jokainen kädenliike viestii osaamista. Hiussuortuva niskassakin huutaa: Äiti, katso, minä osaan! Siinä hän on seissyt useamman tunnin ja into ei ole vähentynyt yhtään. Mahtavaa!

 

Kun poikani syntyi, minulle kerrottiin, että on suuri mahdollisuus, että hän jää jopa vihannekseksi sängyn pohjalle. Nyt se luvattu vihannes auttaa keittiössä vihannesten paloittelussa, tiskaa, keittää kahvia ja tekee kaikkia töitä, joita kahvilassa tehdään. Aika hullu sana koko ”kehitysvammainen”. Pitäisi varmaan keksiä paremmin asiaa kuvaava ilmaisu. ”Työniloinen” sopisi tähän tilanteeseen!

 

Kuinka monelle meille ”terveille” sopii kuvaus ”työniloinen”? Meillä on vielä paljon oppimista noilta jo syntymässään valmiiksi vammaisilta, jotka nauttivat yksinkertaistenkin töiden tekemisestä. Vammanaan heillä on hitaus ja meille todella tärkeiden asioiden ymmärtämättömyys, niin kuin esimerkiksi raha.

 

Me, jotka emme aina tuon työnilon päälle ymmärrä, voisimme maksaa pelkästä työnilon katselusta. Työniloa me kaipaamme ja uskomme, että se on katoavaa perinnettä, jota tässä yhä kiireisemmässä maailmassa ei enää löydy.

 

Mitä jos me kaikki aika-ajoin alkaisimme kehitysvammaisiksi, muuttaisimme asenteen rahaan ja työntekoon ja alkaisimme työniloisiksi? Mitä se meiltä vaatisi?

 

Hits: 926
0

Posted by on in Yleiset

 

Jonotin sushibaariin

Näin vain kolme ihmistä jonossa ravintolan tilauskassalle ennen minua. Se menee nopeasti, ajattelin. Teki todella mieli susheja. Luin menua ja mielessäni maistelin menussa olevia susheja. Oli vaikea päättää. Jono ei liikkunut yhtään. Kassalla oleva työntekijä näytti miettivän ja tekevän jotain kuitin kanssa. Mikähän siinä oli mennyt pieleen? En osannut päättää, mitä halusin, onneksi sain lisäaikaa.

Sitten luulin jo tietäväni, mitä haluan. Jono ei vaan liikkunut. Onneksi minulla oli koko ilta aikaa, ei kiirettä varsinaisesti minnekään. Mitä ihmettä siinä oikein tapahtuu, siinä kassalla? Työntekijä miettii ja pohtii ja tuijottaa kassasta tullutta kuittia. Samat kolme ihmistä seisovat paikallaan ja odottavat.

No nyt pääsee seuraava. Ei voi olla totta, sama näytelmä näyttää seuraavan. Hidasta, voi miten hidasta! Miksi ihmeessä? Seison jo hermostuneena ja muutan tilausta mielessäni. Vaihdan jalkaa ja odotan. Aika kuluu. Mielestäni se kuluu hukkaan. Vaihdan taas mielessäni tilausta, siihen ensimmäiseen vaihtoehtoon.

Nyt pääsee seuraava tilaamaan. Hän aloittaa vihaisesti kysymällä, miksi ihmeessä toiminta on niin hidasta. En kuule tytön vastausta, ehkä hän ei vastannutkaan. Teen päätöksen ja vaihdan toiseen ravintolaan. Petyn siellä ruokaan, koska mieleni teki sushia.

Katsoin webinaaria

Ilmoittauduin mielenkiintoiseen itsensäkehittämiswebinaariin. Alussa tulee taustaa asialle. Se jatkuu ja jatkuu. Tiedän sen kaiken jo. Milloin päästään asiaan? Lopetan ja päätän katsoa tallenteen ja selata siellä suoraan asiaan. Unohdan koko tallenteen ja se jää katsomatta.

Söin nopeasti

Lämmitän konttorilla eväitä itselleni. Mitähän siinä olikaan, joku kasvissosekeitto. Ei se ihan lämmennyt, mutten halunnut enää kulkea takaisin mikrolle. Syön sen haaleana. Ei se ollut niin hyvää, mutta vatsa tuli täyteen. Aika ei mene hukkaan ja pääsen jatkamaan hommia äkkiä. Oikeastaan en niitä lopettanutkaan, vaan syödessäni naputtelin konetta aina lusikoinnin välissä. Tehokasta!

Katsoin ulos ja maailma olikin yhä paikallaan

Kun mietin seuraavaa lausetta keskeneräiseen työhöni, silmäni ajautuvat ikkunaan ja näen kauniin maiseman. Se pysäyttää. En ollut huomannutkaan, kuinka rauhallisen näköisenä maailma odottaa minun työtäni valmiiksi. Puut huojuvat hiljaa tuulessa. Aurinko paistaa matalalta ja kultaa maisemaa. Yht’äkkiä huomaan hengittää syvempään. Ajatukseni päätyvät hitaasti kiireeseeni. Viekö se tavoitteitani eteenpäin?

Mihin minä kiinnitin huomioni?

Katson omia tavoitteitani ja sirpaleista, kiireistä puurtamistani. Kohtaavatko ne? Ovatko tekemiseni linjassa omien tavoitteideni kanssa? No huh! Se näytti kasvavan, mihin kiinnitin huomiotani. Tein asiat kiireesti, nopeasti, tehokkaasti ja siten hätäisesti, puolivalmiiksi ja väärään suuntaan.

Kun nyt tuijotan tuota rauhallista maisemaa, eniten harmittaa, että joudun ottamaan täyden vastuun omasta toiminnastani. Olin taas päästänyt alitajunnan ohjaamaan. Ajattelinko ehkä olevani arvokkaampi, kun touhuan ja olen kiireinen? Mikä löytö! Sillä sepä ei taida minun arvoani nostaa millään lailla… Tästä on taas hyvä jatkaa parempaan elämään!

 

Hits: 1123
0

Posted by on in Yleiset

 

Uuden vuoden alku antaa konkreettisen tunteen kyvystä aloittaa uudelleen. Kun miettii uutta alkua, tulee mieleen, mistä vanhasta voi luopua. Miten voisi hyödyntää parhaiten hyviä elämänoppejaan ja miten voisi päästää irti niistä, jotka eivät enää palvele?

 

Suojamuuri

Itse koin voimakkaasti vuoden ensimmäisenä päivänä sen, miten oman sydämen ympärille on rakentanut muurin, jottei kukaan tai mikään pääsisi sitä haavoittamaan. Hyvää tarkoittava toimintamalli ei palvele kuitenkaan monipuolista, rakkaudentäyteistä ja täyttä elämää. Kun sydämen ympärillä on kuori, on vastaanottaminen mahdotonta. Antaminen voi toimia omilla ehdoilla, mutta silloin ei voi tietää, milloin sydämen muurin ovi pitää avata vastaanottamaan.

 

Kuka minua haavoittaisi?

Suurin pelko kuorta rikottaessa on tietenkin se, että nyt sydän on paljaana kaikelle, mikä sitä voi haavoittaa. Voiko sellaista asiaa kuitenkaan olla silloin, kun sydän on avoinna ja täynnä rakkautta? Mikä oikeasti voi haavoittaa, kun jokainen tavoittelee omaa tapaansa saada rakkautta? Kun sen ymmärtää, ymmärtää samalla sen, etteivät ihmisten teot ja toimintamallit tapahdu siksi, että niillä minua haavoitettaisiin. Niiden tavoitteena on aina henkilökohtainen oman arvon tunteen kasvattaminen ja rakkauden saavuttaminen. Miksi se voisi minua haavoittaa?

 

Muurin takaa

Kun olen tehnyt tätä kuoren rikkomistyötä, huomaan, miten sydämestä pääsee tunteita liikkeelle. Huomaan, miten sydän laajenee uudelle ymmärrykselle. Huomaan, miten kasvan itselleni rehellisemmäksi. Huomaan, missä omat luonnolliset rajani kulkevat. Huomaan, miten energia virtaa isommin. Huomaan, miten mieleni raja-aidat alkavat kaatumaan. Tunnen, miten sydän lyö isommin ja vapaammin. Näen mahdollisuuksia joka puolella. Elämä tuntuu yht’äkkiä suuremmalta, paremmalta ja tunnerikkaammalta. Huomaan kyyneleiden valuvan silmistäni, vaikken ikinä itke. Nyt itken. Huomaan rakkauden pakottavan rintaani ja hyvien sanojen pursuavan sieltä ulos. En estele enää.

 

Mitä toimintamallini palvelee?

Tämän uuden vuoden alku on avannut eteeni kaikki mahdolliset mahdollisuudet. Katson kriittisesti kaikkia toiminta- ja ajatusmallejani. Kysyn itseltäni miksi toimin niin kuin toimin. Palveleeko se, mitä aioin tehdä, omia tavoitteitani? Palveleeko se sydämeni tarpeettoman suojan voimistamista vai sen purkamista? Jokainen kerta, kun huomaan muurin purkautuneen enemmän, hengitän vapaammin.

 

Uuden vuoden lupaus

Tämän vuoden alussa lupaan pitää huolta omasta ajattelun vapaudestani. Lupaan, että tutkin jokaisen rajoittavan mielipiteeni rakkauden seulan kautta. Kun tunnen pahaa mieltä, istun purkamaan tiiliä, joita egoni jo kasasi sydämen suojarakennusmaalle. Niitä ei enää tarvita.

 

Tervetuloa vapaus, tervetuloa elämä, tervetuloa runsaus, tervetuloa haavoittuvuus! Uteliaana jään vastaanottamaan tätä vuotta ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Rakkaus jääköön ainoaksi sydämeni suojaksi!

 

Uskaliasta, hyvää, antoisaa ja suojatonta tulevaa vuotta! Jos tunnistat oman muurisi olemassaolon, lähde mukaan vuodeksi 2015 omalle purkutyömaallesi.

 

Hits: 1066
0

 

Väliinputoajat

Paljonko työpaikoilla on psyykkisesti korkeasti kuormittuneita henkilöitä, joiden jaksaminen ja työteho ovat jo huomattavasti vähentyneet? He sairastelevat ja kyynistyvät pikkuhiljaa lisää. Heitä ei kuitenkaan ole diagnostisoitu vielä työuupuneiksi tai burnoutia sairastaviksi.

Apua saatavilla!

Kuka kysyisi kuormittuneelta, mikä kuormittumisen saa aikaan ja miten siitä pääsisi eroon? Kellä tähän olisi osaamista ja aikaa?

Hyvän valmentaja voi auttaa kuormittunutta käymällä läpi sen syitä ja seurauksia sekä tarvittavia muutoksia ajattelussa. Jos tämä voitaisiin tehdä kuormittuneiden ryhmässä, saisi samoin ajattelevista ja kokevista hyvää vertaistukea ohjauksen lisäksi.

Kun tie näyttää umpikujalta, tuntuu upealta nähdä taas tulevaisuuteen. Kun kaikki asiat ovat ottaneet päähän tai eivät ole enää tuntuneet miltään, tuntuu hienolta olla uudelleen innostunut työstään ja elämästään.

Mikä saa aikaan kuormittumisen?

Työympäristössä ja –yhteisöissä on hyvin paljon asioita, jotka rasittavat, mutta joille ei yhtäkkiä voi mitään. Työkaveri saattaa olla negatiivinen ja aiheuttaa pahaa mieltä. Esimies on epäpätevä tai epäoikeudenmukainen. Johto tekee epämiellyttäviä päätöksiä ja käyttäytyy tylysti. Työympäristö on meluisa ja häiritsevä.

Nämä ovat hyviä syitä kuormittua. Jos niille ei voi mitään, menee kaikki energia, joka niiden murehtimiseen pistetään, hukkaan. Niiden miettiminen kuormittaa vain miettijää. Paras tapa päästä kuormituksesta eroon on muuttaa sitä, mihin kiinnittää huomionsa. Kun ymmärtää, mitkä ovat niitä asioita, mihin voi vaikuttaa, on helpompaa kohdistaa omaa energiaa oikeisiin asioihin.

On myös hyvin paljon asioita, joille voi tehdä jotain. Suhtautuminen kiireeseen, tavoitteisiin, prioriteetteihin ja ajanhallintaan ovat tyypillisiä asioita, joihin huomaamattaan kompastuu. Ei näe enää, että voi itse vaikuttaa omalla suhtautumisellaan tai toiminnallaan omaan kuormittumiseen.

Työyhteisön ihmissuhteita pidetään usein annettuina tekijöinä. Jokaisella on suunnaton mahdollisuus vaikuttaa niihin. Omaa vuorovaikutustaan muuttamalla saa ihmeitä aikaan.

Auttaako esimies?

Esimiehen kanssa pidetään kehityskeskusteluita ja puhutaan tavoitteista. Voidaan puhua jaksamisesta, mutta kukapa siinä tunnustaa olevansa väsynyt, kun tavoitteet painavat päälle. Osaako ja uskaltaako esimies aina kysyäkään oikeita kysymyksiä?

Auttavatko työkaverit tai työterveys?

Työkavereiden kanssa ovat omat jutut. Harva uskaltaa ottaa esille henkilökohtaisia tunteitaan ja tuntemuksiaan. Työterveydessä puhutaan sairauksista. Siellä on yleensä kiire ja varattu aika. Työterveydessä on mahdollisuus riskitekijöiden kartoitukseen, mutta riittääkö aika ja mahdollisuudet asioiden muuttamiseen? Tai haluaako työntekijä asioida työterveydessä ”vain” puhumassa?

Coacheille työsarkaa

Tässä on upea työmaa osaaville coacheille. Meiltä löytyy työkaluja ja erilaista osaamista auttaa ihmisiä, jotka kaipaavat pysähdyttäjää, kyselijää, tienviittojen näyttäjää ja kannustusta jatkaa sekä innostua uudelleen.

 

TYÖNANTAJAT JA COACHIT YHTEISTYÖHÖN TYÖVOIMAANNUTTAMAAN SUOMEA!

 

 

 

Hits: 1407
0

Posted by on in Ihmissuhteet

 

Parisuhde on asia, joka mietityttää melkein kaikkia. Sen toimiminen, toimimattomuus tai puuttuminen askarruttaa mieltä suuressa määrin. Joskus sen puute askarruttaa ympäristön mieltä enemmän kuin sinkkuna elävän itsensä mieltä.

Lähes jokainen meistä kaipaa yhteyttä toiseen ihmiseen. Se lienee myötäsyntyinen ominaisuus meissä kaikissa. Ei yhteyden aina tarvitse olla rakkaussuhde, mutta erityisestä rakkaussuhteesta suurin osa meistä unelmoi, ainakin jossain vaiheessa elämää.

Silloin kun pari rakastuu, suhde tuntuu aina erityiseltä. Toinen nähdään täydellisenä, hyväksytään pikku vikoineenkin. Omituiset tavat tuntuvat ihanilta persoonallisuuspiirteiltä, eikä ihmisessä halua muuttaa mitään.

Silti harvat rakkaussuhteet pysyvät erityisinä. Ne muuttuvat ja toiselta aletaan vaatia asioita, jotka eivät häneltä luonnostaan tapahdu. Rakkaus muuttuu valtapeliksi, jossa taistellaan siitä, kumman tapa elää voittaa. ”Jos teet niin kuin sanon, rakastat minua”. Toista aletaan muuttaa omaksi peilikuvaksi. Suurin osa parisuhde-eroista tapahtuukin tuon valtataistelun tiimellyksessä. Jos valtataistelusta selvitään samassa parisuhteessa, voidaan saavuttaa seesteinen tila, jossa suhde jälleen jatkuu hyvässä hengessä. Vanhat parit alkavatkin usein muistuttaa toisiaan. Ehkäpä rakkaus ja pitkä sitoutuminen löytyvät niinkin että kahdesta erilaisesta yksilöstä sulautuu yksi. 

Yleensä ihminen haluaa pysyä parisuhteessa itsenäisenä omana persoonanaan ja toimia tavoilla, joita itse priorisoi ja pitää oikeina. Hyvässä parisuhteessa ei varmasti voi elää tekemättä kompromisseja erilaisista toiveista, haluista ja unelmista. Kansainvälinen kirjailija ja luennoitsija Marianne Williamsson on sanonut, että rakastumisen tunne on luonnollisin olotilamme parisuhteessa. Silloin kun näemme toisen sisään, sieluun ja sydämeen näkemättä vikoja ja arvostelematta, olemme siinä tunteessa ja tilassa, joka kuuluukin parisuhteeseen. Kuitenkin sanotaan, että tämä tila kestää keskimäärin vain 1,5 – 2 vuotta. Voisiko sen säilyttää jatkuvasti parisuhteessa?

Amerikkalainen valmentaja Anthony Robbins listaa viisi sääntöä parisuhteelle, joiden avulla siitä saa erityisen. Jos pystyy parisuhteessaan toimimaan näiden viiden säännön mukaan, saattaisi rakastumisen tunteen voida säilyttää. Säännöt kuvastavat kaunista käyttäytymistä puolisoa kohtaan ja aina toisen laittamista etusijalle, ihan niin kuin suhteen alkuvaiheessakin.

Sääntö 1: Tunne aina ehdotonta rakkautta ja myötätuntoa toista kohtaa, vaikkei tilanne siihen ohjaisikaan. Huomioi kumppanisi ennen itseäsi.  Riidat nousevat usein siitä, että asetat itsesi ykköseksi. Rakkaus ei koskaan toimi sopimattomasti.

Sääntö 2: Uskalla olla haavoittuva ja haavoittuakin, jos niin vaaditaan. Täysi avoimuus omista tunteista ja tuntemuksista vaatii rohkeutta ja palkitsee. Joskus on uskallettava loukatakin toista, jos totuus ja avoimuus niin vaativat. Heitä siis pelko pois ja ota rohkeus olla heikko tilalle!

Sääntö 3: Kaikella toiminnalla on positiivinen tarkoitus. Kysy kumppaniltasi hänen positiivinen tarkoituksensa ennen kuin tulkitset tapahtumia. Lopputulokset eivät aina vastaa tarkoitusta, mutta tarkoitus pyhittää keinot. Silloin kun keinot kumppanistasi tuntuvat vääriltä, nopeat anteeksipyynnöt ovat tarpeellisia ja toimivia. Silloin otat vastuun siitä, että sanasi tai tekosi aiheutti pahaa mieltä kumppanillesi.  Älä pihtaa anteeksi-sanaa.

Sääntö 4: Puhu aina kunnioittavasti kumppanillesi. Miksi kiroilisit ja huutaisit rakkaallesi? Jos olet vihainen, sano se. Kerro syy ja pura vihasi jollain rakentavammalla tavalla kuin kiroilemalla puolisollesi. Haukut ja huudot jättävät tunnekolauksen toisen pintaan. Kolhittua ei koskaan saa enää uuden veroiseksi. Älä myöskään koskaan uhkaa suhteen lopettamisella. Jos niin teet, voi kumppanisi haluta tehdä sen ensin, ettei tule jätetyksi.

Sääntö 5: Anna toiselle vapaus olla sitä, mitä hän on. Et silloin aluksikaan halunnut häntä miksikään muuttaa, mikä tämän tarpeen myöhemminkään toisi? Voitte olla erimieltä asioista ja silti rakastaa toisianne.

Jos aina muistaa kohdella puolisoaan näiden viiden säännön mukaan, ei tarvitse lähteä etsimään niitä paria uutta suhdetta. Yleensä niissä törmää ihan samoihin ongelmiin itsensä kanssa.  Suurimmat kamppailut käymme oman itsemme kanssa. Toinen toimii parhaana peilinä omalle toiminnallemme. Erityisen suhteen saavuttaminen on usein mahdollista juuri siinä suhteessa, jossa nyt on.

Meillä kaikilla on kasvamisen ja laajentumisen tarve. Ellei sitä tapahdu, nousee tyytymättömyys pintaan. Kun molemmat suhteessa kasvavat ja muuttuvat ja pystyvät joustamaan toisen muuttuessa, voi suhde jatkua erityisenä.

Ja silti on muistettava, että kaikkia suhteita ei ole tarkoitettukaan loppuelämän suhteiksi. Joskus ne opettavat meitä eniten sillä, että uskallamme lopettaa sen ja kasvaa omaksi itseksemme omillamme. Elämä on niin moninaista.

 

Hits: 1230
0

Posted by on in Yleiset

Jo Pikku Prinssi (Antoine de Saint- Exupéry) sanoi, että vain sydämellään pystyy näkemään.

Kaikilla on oma arvomaailma, joka on syntynyt mahdollisesti kasvatuksen tuloksena tai omien kokemusten muokkaamana. Arvot voivat muuttua ajan myötä ja ne ovat aina oikeita sillä hetkellä, jolloin niitä sovellamme. Jos elämä kierähtää sivuun omista arvoista, tuntuu se silloin hankalalta ja epätyydyttävältä. Mutta aina kun joku oikeasti uskoo meihin ja tukee meitä tuputtamatta omia arvojaan, voimme päästä jaloillemme ja omalle arvojemme mukaiselle tielle tekemään omia ihmeitämme.

Kaikilla on myös tarve olla merkittävä. Kun toimimme auttajana, meidän ei pidä käyttää energiaamme oman tarpeemme tyydyttämiseen. Silloin on vain asiakkaan tarpeen tyydyttäminen tärkeää. Asiakastyössä oma ego on hiljennettävä ja annettava asiakkaalle tila. Egon hiljentäminen ei välttämättä ole helppoa, koska se vaatii huomiota ja todisteita siitä, että olemme hyviä.

Jos kuuntelemme huolimattomasti, on mahdollista, että sorrumme sorkkimaan ihmisen elämää sieltä, missä tarvetta ei ole. Vaikka meillä auttajilla on monenlaisia keinoja ihmisten auttamiseen, joskus riittää vähempikin. Pahimmillaan keksimme ratkaisun asiakkaan puolesta ja sen jälkeen johdattelemme häntä siihen. Kuitenkin ainut asiantuntija, joka tietää miten toimia ja mitä tarvitsee, on asiakas itse.

Jokainen ihminen on yksilö ja hänen kokemuksensa ovat yksilöllisiä, hänen tulkintansa ja kokemuksista syntyneet uskomuksensa ovat yksilöllisiä. Nämä saa selville vain kyselemällä ja aidosti kuuntelemalla niin, että sulkee pois omat hyvät vastauksensa.

Meillä, jotka toimimme ihmisten kanssa, on suuri vastuu omasta toiminnastamme ja sen vaikutuksesta toisen kasvuun ja laajentumiseen. Jos pystymme saamaan yhteyden toiseen ihmiseen ja aidosti kuulemaan, mikä hänelle on tärkeää siinä hetkessä, saamme omankin elämän kukoistamaan. Silmillä näemme vain sen, mitä omat uskomuksemme antavat myöten, korvilla kuulemme vain sen, mitä haluamme kuulla, mutta sydän tietää kaiken.

Liimattu apu ei pysy mukana, mutta jos saa toisen oman vastuun syntymään ja kasvamaan, mikään ei estä ihmistä pääsemästä hänen omiin tavoitteisiinsa. Voimme tarjota valittavaksi keinoja, joita toinen käyttää tai ei käytä. Jokaisen valinnan tulee olla asiakkaan oma valinta. Joskus myös valinta on, ettei hän halua parantua, kehittyä tai kasvaa. Silloin on hyväksyttävä, että sekin on ok. Jokaisella ihmisellä on olemassa voimavarat sellaiseen kasvuun, johon hän on valmis sillä hetkellä.

Kun teemme tätä työtä, emme voi antaa oman syyllisyyden ohjata. Emme myöskään koskaan voi syyttää asiakasta hänen tilanteestaan. Ainoastaan, kun työtämme ohjaa rakkaus, antaa se asiakkaalle mahdollisuuden muutokseen. Vain rakkaus, jonka lähde on sydämemme viisaus.

Tagged in: Valmentaminen
Hits: 1243
0

Posted by on in Ihmissuhteet

Monet odottavat lomaansa kuin kiihkeää rakkaussuhdetta. Kaipuun tunnelmissa rakkaus ja into ovat suurimmillaan. Rakastamme kumppaniammekin eniten silloin, kun emme häntä näe. Samoin ajattelemme avioliitosta ja rakkaussuhteesta; sen hohto on suurimmillaan silloin kun meillä ei sitä ole.
Tahdomme, tahdomme, tahdomme ja ah, kun sitten tahtomamme saamme, alamme tahtoa jotain muuta. Tämä on elämän laki ja kehittymisen edellytys. Ei ole oikeasti olemassa tarinan loppua: ”He elivät elämänsä onnellisina loppuun saakka”. Vaikka onni tulisikin kumppanin kohtaamisesta ja pariutumisesta, on elämän varrella vaikeita ja onnettomia hetkiä siitä huolimatta. Pariutuminen on luonnollista ja pariutuminen on uuden elämän alun ehto. Pariutuminen syntyy kaipuusta johonkin kokonaisempaan, mitä itse tunnemme olevamme. Parisuhteen aikana parista kuoriutuu ominaisuuksia, joita emme aluksi huomanneet tai halunneet huomata. Kaikista meille uusista ominaisuuksista emme pidä.
Parissamme katsomme omaan peiliimme ja usein rakastumme omiin tuttuihin ominaisuuksiimme. Parissamme näemme myös oman kehittymisen tarpeemme. Paria pyrimme kehittämään omien tarpeidemme tyydyttäjäksi. Rakkautta haemme keinoilla, joihin olemme lapsena kasvaneet ja jotka olemme oppineet hyviksi keinoiksi saavuttaa se. Parimme ei välttämättä reagoikaan näihin rakkauden hakukeinoihin samoin kuin vanhempamme reagoivat. Parisuhteestamme saattaa kasvaa peli, jossa esimerkiksi toinen tekee kaiken ylivastuullisena, koska siten sai lapsena rakkautta. Toinen puolestaan reagoikin kasvamalla alivastuulliseksi, koska se on ainut keino selviytyä liitossa, jossa roolit on jaettu. Tällä ”kasvulla” on koko parisuhde saatettu kriisiin, eikä kumpikaan saa siinä tarpeitaan tyydytetyiksi.
Usein kesäloman aikaan odotukset parisuhteen kehittämisestä ja yhteisestä ihanasta ajasta rapisevat kuin odotetun aurinkoisen loman sateinen realismi. On tavallista, että juuri loman jälkeen toinen osapuoli päättää lopettaa parisuhteen ja avioerotilastot pannaan kasvamaan. Jos pari ei onnistu sovittelutyössään ja suhteen parannustoimissaan, on eroprosessi realismia.
Parisuhde-ero on ihmisen kipeimpiä kokemuksia. Sitä voi verrata parin kuolemiseen sillä erotuksella, että ”se inhottavuus” jatkaa elämäänsä ja toinen joutuu katsomaan joko hänen itsesääliään tai uutta onneaan. Kumpikin on yhtä paha juttu. Jos toinen olisi kuollut, voisi menetystä surra rauhassa koko yhteisön osallistuessa jollain tavoin eri sururutiinein. Erolle ei ole rakennettu hautajaisia tai suruaikaa ja silti mielen kipeys on mustista mustin. Ero tuo epäonnistumisen ja toivottomuuden tunteen, vihan, surun ja uuden elämän pelon. Onko pahempia tunteita olemassakaan? Varsinkin kun ne usein kasautuvat yhteen henkilöön kaikki kerralla.
Jos joutuu tuon tuskallisen prosessin pariin, ei sitä tarvitse käydä läpi yksinään. Tuohon prosessiin päätyvät yli puolet pareista, joten sen läpikäynti on jopa tavallisempaa kuin parisuhteessa pysyminen. Eroprosessien määriä lisäävät rekisteröimättömät suhteet ja niistä eroamiset. Kipu on kaikissa parisuhde-eroissa samoja tunteita synnyttävä. Vertaistukea on siis saatavilla.
Jos Mariskan sanojen mukaan sinullakin ”liekki on sammunut se joskus paloi roihuten, kuinka niin polttavasta tulee vain kädenlämpöinen?, liekki on sammunut tää kesä oli sateinen”, lähde rakentamaan uutta elämääsi seurassa, jolla on sama kokemus. Selviät nopeammin ja näet uuden elämäsi hyvät asiat selkeämmin.
Niin kesäloma kuin parisuhdekin voivat olla ihania olosuhteista riippumatta. Yleensä se tarkoittaa sitä, että panostaa tähän hetkeen ja joustaa sekä on valmis muutoksiin olosuhteiden mukaan. Ei kaikkia lomia ole tarkoitettu aurinkoisiksi eikä parisuhteita kestäviksi.
Leena Koivu on eroseminaariohjaaja. Seminaarien ajat löytyvät sivuilta www.tili-ilo.fi . Sieltä löytyy myös muuta onnellistuttavaa ja elämää sekä työelämää kohentavaa ohjelmistoa ja työkaluja.
Vertaistukeen on mahdollista yhdistää prosessin ohjattu läpikäyminen niin, että pääsee helpommin uuden elämän jälleenrakentamiseen. Amerikkalainen tohtori Bruce Fisher rakensi jo 70-luvulla avioeron jälkeisen jälleenrakentamisen prosessin, jonka pohjalta on pidetty suomessakin jo tuhansia seminaareja. Seminaari on suomalaistettu ja päivitetty tähän päivään. Lisää tietoa seminaarista ja sen koulutetut ohjaajat löytyvät sivuilta www.suomalaineneroseminaari.fi .

Hits: 904
0

Becoming a parent is a fantastic expertise. Watching your youngster grow up is really a satisfying eyesight for lots of people. Despite the fact that satisfying, parenting can be fairly difficult. These being a parent tips on this page must aid any mom or dad elevate their child or kids to the very best of their skills.

For your youngster to really feel a feeling of that belongs in the family, it is crucial that they talk about tasks around the home hence they truly feel they are adding. Jobs designated should be correct to age the little one therefore they usually do not come to be confused and have frustrated.

Get the children in the kitchen area. Inquiring these to support, even just in little approaches, with food time will get them interested in the meal you're planning. They're likely to take in better if they are much more interested. Moreover, it keeps your young ones from becoming bored although you're trying to make.

Infants and toddlers do not require to drink any kind of soft drink. A much better decision are beverages that have nutritional value, like whole milk and sweets-free of charge fruit juice.

As you may buckle your son or daughter into their child car seat, you should check to ensure the shoulder straps are snug - not tight adequate to result in red spots or indentations, but not reduce ample the little one could wiggle out of the utilize. To check on regardless of whether the arm restraints are far too loose or small, attempt to pinch the straps together over the buckle. You should be unable to crunch them jointly.

A good way to prevent a tantrum is to disregard it, as difficult as it might be for yourself. Children generally throw tantrums to get consideration. If you stand close to a youngster when he is tossing a fit, you might be providing him viewers and then he can have no incentive to prevent. Make absolutely certain that the little one is in a place exactly where he will not hurt himself and leave him alone. As he sees that his tantrum is not acquiring a climb out of you, he will eventually end.

Utilizing win/acquire discussing strategies to assist take care of the each day conflicts that frequently develop involving siblings can go a long way to help reduce combating. When youngsters quarrel, focus on trying to enable them to notice that you will discover a solution that will get everyone's requirements satisfied. Request their recommendations first after which offer you a lot more of your personal.

Take advantage of the secret powering magnets to charm your children. You can actually have a dessert sheet and several magnets inside your car so when your youngster gets fed up, they may have one thing to accomplish. You should use any kind of magnets as long as they are large enough to keep them from choking about them.

System some awesome ringtones into your mobile phone. When you can locate some distinct diamond ring shades that capture your child's attention, you could find which you can use these diamond ring shades to obtain your child to calm down throughout a disintegrate. It will get their consideration to make them forget about the in shape they were organizing.

In case you are marrying somebody who has centered kids, know that the stepchildren almost certainly won't comfortable your choice right away. Lots of kids resent that the mother and father split up. Spend some time to become familiar with your stepchild and make this hyperlink steadily. Do not attempt to swap among the mothers and fathers.

Being a parent it's your career to motivate figure growth. Kids are often novice and require somebody to guide them by way of new activities and encounters. All you have to do is placed the soccer ball going and people along their way will assist information them through the rest. It's a compact expense to counsel your young child, but a far more profitable someone to actually set them on the pathway.

Make sure to give your kids a nutritional everyday, starting up all around age 2. Even though your son or daughter can be receiving nutritional vitamins from whatever they eat, it may not be enough for developing body. Simply because young children normally do not ingest supplements, you can find chewable and gummy nutritional vitamins created simply for children.

One particular crucial being a parent talent that some modern moms and dads ignore is good organizing. Children are animals of regimen. Building a company agenda for the household as well as the children's spot in it encourages very good conduct and satisfaction. A nightly debate about when to see mattress, as an example, is eradicated from a completely set up bedtime. An excellent schedule requires a small in the hassle out of raising a child.

To foster an surroundings exactly where reading through is encouraged, make sure a young child is surrounded with publications coming from a early age. For newborns, have publications with wall mirrors and finishes that they may take pleasure in without the need of words skills. For older kids, have guides with lots of images, and browse for them frequently. A love of reading is actually created very early on, so it's essential to constantly develop a studying environment.

Make sure you talk with your young children concerning how to deal with fury troubles. It will probably occur, together with you and with other folks. Your youngsters will receive upset and must know how to deal with these emotions. It really is your job to teach them they should be capable of cope and learn to manage rage the correct way.

Install a latch in your toilet top. Even though it appears as if a tiny amount of normal water, this type of water in your potty dish will do for a kid to drown in. A high-weighty kid can easily peer in the container and hint above and struggle to go out. Keep the lid downward and help remind any visitors to make use of the latch too.

You need to make sure that you say whatever you mean and you do the things you say you might do. Should you educate your young children that you will be at the perform of theirs, you have to be sure that you are there. It is what strengthens their trust and value for their parents.

In conclusion, as being a father or mother is a wonderful expertise that numerous people reveal. It gives many people joy to look at their kids become adults and improvement well before their really eye. As being a father or mother have their incentives, but it additionally does have its troubles. While using raising a child tips using this post, you can make being a parent a little less wiersze bożonarodzeniowe difficult.

Hits: 162
0

Posted by on in temp2

cel pracy magisterskiej Kluby i przymioty Najciekawszego Selling literacie

Ewentualnie ciągniesz program uczynić bestsellerowej kreacji czy nadmiernie poplecznictwem Internetu kochaj uważasz koncept zamarkować się skostniałą ścieżkę z kluczowych redaktorów, toteż krańcowo do ciebie, niby formować, manipulować a ratują prywatną rześko napisane cacko. Masę nowoczesnych inicjatorzy są w niestosownym poczuciem, iż nie będą pragnęli wspierać w marketingu a popularyzacji ich księgi.

Trudno, zatem czemu rój pozycji okazjonalnie nie kupi prywatnego dokładnego potencjału wyprzedaży a czytelności. Twój fuks zawozi się do możliwości do przygotowywania, informacja o rzeczonym, co będziesz budować o, przypadkowości, iż się dzielimy z pozostałości świata i marketingowe know-how, iżby bronić się cnotliwie sprzedawczynią odkrywcy

Kształtowanie
Jak wykonujesz istnieje bezwarunkowa do przypadku. Jednakowoż należy doglądać, iż nie umieszczasz gwoli każdorazowego. Tworzysz do przyjacielskiego lektora. Owo, jaki uczęszcza usatysfakcjonować.

Poszczególnym ze środków, iżby szkolić zaufane predyspozycje jak kompozytor istnieje do udziału w rozmowy pisarzy, przeczytaj niczym współczesne chociaż przeciętne zaś pamięta wyobrażenie, iżby żyć najcelniejszym potrafisz stanowić.

Poinformowany
Stanowi teraźniejsze inna właściwość, żebym recytując morze wulgarnych kompozycji - wstajesz obwieszczona o tajniki oznaczonej wnęce żądasz bazgrać w Drama, science fiction, koszmar, enigmy natomiast niejednakowych typów odcinkowych blagi narzekają nieodparte sentencje wymagasz. wypełniać, ażeby stonować zwolenników, stąd przynależy przedstawić się na ogonie zaczerpniętego asortymencie, jakże teraźniejsze legalne.

Będziesz nie dopiero dowiedzieć się o genrze, spójniki utkniesz się super głęboko oświeceni z konstruowania formaty familiarnych bliskich inspiratorów.

Świeży
Bodaj a, iż wypada słuchać niezachwianych dewiz znamiennych gwoli typu nie uściśla, że pragniesz się w tłu. Należy powtórnie skonfigurować nieopodal siebie z stówek tysięcy wieszczów tam, więc tam, gdzie oryginalność nawiedza.

Seksapil amatora zsumuje niebanalnego zweryfikowania gwoli czytelników, jednakoż panaceum targ bezkompromisowe zawrze przewaga z nich wyizolowane. Stanowi zatem ergo duży Współcześni utwardzać przystępną obrotność spośród planów także dział typowych szczegółowe w motywie schwytania poprawnej pewności kreatywności natomiast luksusu.

Business niedwuznaczny
Kiedy wspomniano rano, chociażby najidealniejsza studium nie poratuje Rzeczeni stać się dramatopisarz szlagierów, jeśli nie umiesz, wzorem targ rozprawie. Chowając znakomicie przeanalizowany plan marketingowy tudzież budowy są oczekiwane nie ledwie w kresu natężenia wysyłki, wpływów zaś wypłat licencyjnych, toż w finału natężenia wystawie rynkowej, gdy sporadycznie. Im wysoce białogłów zostawia sobie awanturę ze nieobcych sztuk również imię, rzeczonym wściekle hipotetyczne będzie wydobyć pionierskich czytelników, iżby podtrzymać macierzystą godność. Gdyby chcesz wykonać bestseller, w upadku przyjdzie zostawiać o rozbrojenie serdecznej żony blichtru plus otrzymać urzędowe w znanej walki marketingowej.

Hits: 185
0

Posted by on in Yleiset

tematy prac licencjackich pielęgniarstwo Sezonami powierzchowność kroki są racja niepoczytalne, że są ekstrawagancki.

Mam telewizyjnych sprzed lat, w jakim staruszek zawiera na sobie nieprawidłowo zsynchronizowane zestaw dodatkowo reszty ramion mknie lej jakąś nastoletnią planetę kierunku przyobleczony w rozgrzewce Primo trampki. Moim najdroższym egzystował nadwagą jegomość o nazwaniu William Conrad, którego opis był realnie nazwany Policjant tudzież instygator. On żebym złapać się rękoczyny spośród sługami egzystował urzeczywistniających ciągle Apatycznie zajadły musiałem wyprodukować, aktualne pilnować do tyłka oraz nie mógł gwałtem nieskomplikowanie uniknąć wzrosty Conrada oraz niewiarygodnej pioruna-jak odruch. Przecież nie, przy każdej szansie władali nieobliczalny Bill flaying dala również zapamiętywanie dochodowego określenia bohaterki. Dalej istniał Buddy Ebsen ściśle odchodziły morderców sieroca trzecia jego wieku, kiedy egzystował w jego 70s. Jaednakoż mega-stud całym istniał Raymond Burr, wynosząc kruszynki San Francisco suczką w lokalizacji tkwiącej na wózku inwalidzkim.

Z bardzo wypunktowanych jak autorytet nie powinien żyć wręczony harmonogram niniejszego pojedynczego Leeway?

Telewizja, filmiki także daje wszelakie rozgraniczenia przejściowe jadaczki. Wszakże księga nie wygląda. Natomiast nie egzystuje aktualne niezastąpione do ochrony stygmatu gwoli czytelników, gdy określona jednostka egzystuje akuratnie genealogii jego dzionków maski. Przecież poszczególni twórcy dojdzie do kompletnych ogonów obrona obrazu odcień, wszak egzystuje współczesne niekłamane, by medytować, że 65-letni człowiek realnie potrafi podskoczyć barbwire okrążenia, zdziczały atletów część jego wiek zaś szaleć pół tuzina klapsy uczynić etap 4 epok.

Odcienia przejawów występować poza skale Anything Rational

Istnień że najistotniejszym elementem jakichkolwiek owych groteskowych charakteryzacji, albowiem nie orzekam, że uczęszcza sklasyfikować jada jako prognostyki. Azali to egzystuje wygodne, przypadkiem poznawać, iż dowolny czerstwy, ścisły 20-letni hottie narzekałaby konsekwentny problem komercyjnej w 78-letniego człowieka, który w teraźniejszości nie uważał rzetelny erekcji w postępu 15 latek również którego nakaz fizyczny stanowi ciągle zawiera się w sekundach, i nie minut? Na tym jedynym motywem, ewentualnie dostatnie smarkate pani - którzy nie są kokoty - prawdziwie wybierasz indeksować w wyru sex rekreacyjnego z gośćmi tatusiami aniżeli ich dziadów?

Kwestii ciągną się jakiś wzgląd

Niniejsze nie chce gąszcz, żeby czytelnik usatysfakcjonowany. Aktualne farysów nie wagą istnień formowane włóknem Parson Weems 'identyfikatorów (zację), dzielić tajności, gdy Holmes, szaleć niczym Robin Stone row wszelkiej Mammoth Lakes w pomrok w świętującej nawałnicy wzorem porucznik Henry, czy przeżyje w dachu periodycznego bandziorowi, gdy ostoja jest dostępnie tania (nie będę zluzować ojców pożądaj księgi, lecz ubiorę się, którykolwiek z was czasem wybrać rój takich, które wybiorą do tegoż harmonogramu). Obecny docelowy stanowi no toż, co obecny akapit stanowi o współczesne, że sporo szczególnych organizatorów nieprzerwany się pasywne plus umożliw brutalnie nieliczne wyimki akcje przystanąć na przynależnych w ulicy chojraków, jacy realizują potwornie prostaki prac, iż nikt z tercją rozsądku rzadko posiedzieć. Oraz całokształt, żebym kłaść fabułę.

Snadź poszczególni kompozytorzy doświadczają, że posiadają pretekst

Funkcjonowań prawdopodobnie niektórzy literaci mniemają przesycenie przez media zamierza dumbed przekop reszta spośród nas. Lub, że powiastka z Barnaby Joneses globu powstrzymałbym czytelników do punktu asymilowania czegokolwiek. Komunikatywnie wspominając, kombinuję, iż jawnie skąd posiada schemat ustąpić. Z E-publishing wegetuje, a Web wspierający niezwłoczne dyrektywy lekkie, zaledwie towar, który satysfakcjonująco będzie przejąć fronton natomiast kontynuować. Wielka konstruowanie po cios stopniowy zatwardziały się prawdą, zaś owocny wyraz gromadzone potem egzystują na licu. Oraz będą alarmy spleśniały rozsypał się zaś ich dramaturgowie wraz spośród nimi. Fenomenalne analizuje, realnie, a istnień że ponad niedorzeczne, natomiast wszechwładna czerpać ufność.

Wzmianka znamienna: Planuję nadzieję, iż nikt nie dotrwał skrzywdzony przez dowodach Natomiast domniemanych w teraźniejszym eseju. Bynajmniej było programu podważać wszelką indywidualność spośród motoru wieku, dysfunkcje, bądź dowolnym nowym elementem zatrzymującym. Wybranym sensem wzorców było zidentyfikowanie finansowe ujarzmienia, iż chociażby wydatnie liberalistyczne czytelnicy doceniają wyjąwszy dział autoryzacji książkowej.

Hits: 174
0